ALGAEDESIGN - Designer mikroalgcellfabriker för hållbar funktionell livsmedelsproduktion
Diarienummer | |
Koordinator | Kungliga Tekniska Högskolan - KTH Skolan f kemi bioteknologi och Inst för kemi |
Bidrag från Vinnova | 299 000 kronor |
Projektets löptid | juni 2025 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Globala samarbeten särskilda insatser 2025 |
Ansökningsomgång | Planeringsbidrag inför internationell ansökan 2025 |
Syfte och mål
Detta planeringsbidrag stödjer utvecklingen av en projektansökan till ett Horizon Europe-utlysning 2025. Projektet fokuserar på att designa mikroalgfabriker för hållbar produktion av funktionella livsmedel och syftar till att utveckla ett integrerat bioraffinaderisystem med hjälp av modifierade mikroalger med förbättrad biomassesammansättning för effektiv framställning av förädlade produkter.
Förväntade effekter och resultat
Projektet ska utveckla avancerade bioprocesser för att fraktionera modifierad algbiomassa och utvinna högvärdiga biomolekyler (proteiner, peptider, polysackarider, lipider, pigment) för funktionella livsmedel. Detta möjliggör hållbara, smarta produktionssystem och innebär ett genombrott för bioraffinaderier med industriella algfabriker med ökad biomassehalt.
Planerat upplägg och genomförande
Vi har redan ett starkt koncept för projektet som kommer att finjusteras och fastställas tillsammans med konsortiepartnerna i huvudprojektet. Vi har även preliminära arbetspaket och uppgifter som kommer att slutföras av konsortiet under huvudprojektets gång. Förslaget har i nuläget sex bekräftade partner i Sverige, Irland, Spanien och Rumänien, och dessa kommer att kompletteras med ytterligare relevanta aktörer under planeringsprojektets genomförande.