Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

AI för hållbar förvaltning av marina ekosystem

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges Lantbruksuniversitet Inst f akvatiska resurser
Bidrag från Vinnova 363 000 kronor
Projektets löptid december 2022 - februari 2024
Status Avslutat
Utlysning AI - Kompetens, förmåga och tillämpning
Ansökningsomgång Individrörlighet för tillämpad AI, automation och datadelning - våren 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Målet för utbytesprojektet var att etablera kontakter mellan SLU och Mila (Montreal) kring användning av Artificiell Intelligens för forskning och förvaltning om marina ekosystem. Efter att dessa kontakter etablerats växte ett kompletterande samarbete fram: mellan SLU och McGill University (också i Montreal). I samband med att detta utbytesprojekt nu formellt tar slut fördjupas samarbetet mellan SLU och McGill genom planerat fältarbete med en autonom seglande drönare i Arktiska Kanada med start juni 2024 och en gemensam doktorand med start i september 2024.

Långsiktiga effekter som förväntas

De förväntade resultatet av projektet var att etablera kontakter och initiera nya forskningsprojekt. Mila i Montreal har deltagit aktivt framförallt i rollen som rådgivare till SLU kring AI-algoritmer med relevans för ekosystemövervakning och ekosystemforskning. Själva utvecklingsarbetet har skett på SLU. Samarbetet med McGill kommer att leda till ny kunskap och metodutveckling som vi inte såg framför oss när projektet planerades. Den nya AI-stödda datainsamlingen i Arktis kan leda till helt nya vetenskapliga insikter.

Upplägg och genomförande

Alla projekt innehåller mått av överraskning, i synnerhet när det handlar om projekt i vetenskaplig och teknisk framkant. Genom att vara på rätt plats i rätt tid, och träffa rätt människor, kan oväntade nya projekt uppstå. Så har varit fallet med detta projekt, där besök i Montreal på ett mycket konkret sätt bidragit till såväl nya idéer som praktisk planering av nya studier och tekniska tillämpningar inom ett mycket angeläget område: hur AI kan bidra till hållbar utveckling i Arktis.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 februari 2024

Diarienummer 2022-02826