Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

AgrInnovate

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Avdelningen för Bioteknik
Bidrag från Vinnova 2 119 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - augusti 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet var att utveckla teknik för att omvandla de båda industriella sidoströmmarna havreskal och potatisfiber till värdefulla produkter. Båda sidoströmmarna har visats vara rika på kostfiber och två produkt-prototyper har tagits fram baserade på havreskal. Dessa kan förväntas ha positiva hälsoeffekter. Det har identifierats var i processen enzymatisk modifiering skulle kunna adderas för att ge förbättrade egenskaper åt potatisfiber, och lovande resultat har uppnåtts i labskala.

Resultat och förväntade effekter

Två produkt-prototyper baserade på havreskal har tagits fram. Den ena består av blekta, huvudsakligen olösliga kostfiber och den andra av lösliga kostfiber. Höga utbyten har erhållits i båda processerna. Applikationstester återstår att göra. Finansiering för ett fortsättningsprojekt kommer att sökas. Möjligheter att med hjälp av enzymatisk behandling förbättra egenskaperna hos potatisfiber har påvisats. Fortsatt arbete får visa om metodiken är tillräckligt robust för industriell användning.

Upplägg och genomförande

Projektet har fokuserat på processning av havreskal från Lantmännen Ek. För. och potatisfiber från Lyckeby Starch. Huvuddelen av det praktiska arbetet har utförts vid avdelningen för Bioteknik, Lunds universitet. Industriparterna har bl.a. utfört vissa processteg, exempelvis blekning hos Nouryon, och utvärderat erhållna produkter. ImmuneBiotech Medical Sweden har tagit fram potentiellt hälsofrämjande mjölksyrabakterier som odlats på havreskalbaserade substrat.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 oktober 2020

Diarienummer 2017-02713

Statistik för sidan