Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

AGEnda 2030 som RAmverk för konsekvensbeskrivning av samverkan och nyttiggörande

Diarienummer
Koordinator Göteborgs universitet - Göteborgs miljövetenskapliga centrum
Bidrag från Vinnova 4 000 000 kronor
Projektets löptid maj 2018 - april 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

AGERA samlar åtta svenska lärosäten med det gemensamma målet att stärka våra bidrag till Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling genom samverkan. Samverkan inom akademin och med det omgivande samhället är avgörande för att vi ska kunna ta oss an vår tids komplexa utmaningar. Genom att utveckla verktyg för att förstå hur våra verksamheter påverkar de globala målen kan vi även identifiera behov av samverkan.

Resultat och förväntade effekter

Vi har inspirerat och delat kunskap och erfarenheter med varandra i vad som har utvecklats till en plattform för gemensamt lärande. Vi har testat och lärt oss hur ett verktyg för att bedöma påverkan på de globala målen kan hjälpa oss att förstå behov av ny samverkan för att stärka bidrag till Agenda 2030. Plattformen och verktyget kommer på sikt att öka vår samverkansskicklighet med hållbar utveckling som riktning. Samlade lärdomar finns rapporten ”Agenda 2030 as a framework for collaboration, the AGERA project experiences and recommendations from eight Swedish universities”.

Upplägg och genomförande

I projektets inledande fas testade vi ett verktyg för att bedöma samverkansaktiviteters påverkan på de globala målen. Lärdomarna gav bidrag till den fortsatta utvecklingen av verktyget och byggde en gemensam förståelse för hur samverkansperspektivet kan länkas till Agenda 2030-ramverket som ett medel. Därifrån breddades diskussionerna inom projektet till universitetsövergripande perspektiv hur kan ett lärosäte i olika delar av sin verksamhet genom samverkan stärka bidrag till de globala målen? Dessa erfarenheter drar nu projektdeltagarna olika nyttor från.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 juni 2021

Diarienummer 2017-03533

Statistik för sidan