Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 30 maj kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 31 maj kl 8:00.

AI-nätverk ska öppna dörrar till Silicon Valley

Publicerad: 12 oktober 2023

Nu lanseras Swenode AI, ett nätverk som kopplar samman svenska entreprenörer och spetsforskare inom artificiell intelligens med ekosystemet i Silicon Valley. Målet är att öppna dörrar till globala möjligheter och stärka Sveriges position som AI-nation.

Med lanseringen av Chat GPT3 och uppföljaren ChatGPT4 har AI det senaste året blivit något som alla pratar om och en del av människors vardag. Tillgängliggörande av enorma mängder språkdata har också öppnat möjligheter till utveckling av en mängd nya tjänster och tillämpningar. För att svenska entreprenörer och forskare inom tillämpad AI ska få fler ingångar till globalt samarbete startas nu Swenode AI, ett nätverk för samarbeten mellan Sverige och Silicon Valley. Initiativet kommer från Vinnova och ansvarig koordinator är Mälardalens universitet.

Projektledare för Swenode AI är Minna Sandberg, med lång erfarenhet från och ett stort nätverk inom AI-innovationsekosystemet i Silicon Valley. Hon kommer att dela sin tid mellan Sverige och USA.

Minna högupplöst.jpgMinna Sandberg, projektledare för Swenode AI (Foto: Stefan Hollertz)

- AI har alltid varit min hjärtefråga. Det har ju länge skett en utveckling lite mer i det tysta. Men med genomslaget med Chat GPT och att det har tillgängliggjorts så stora dataset har utvecklingen exploderat och det känns som helt rätt tid att skapa en community som sänker tröskeln för potentiella samarbeten med Silicon Valley, säger Minna Sandberg.

Vad svenska AI-aktörer behöver just nu

Vinnova finansierar det treåriga projektet. Satsningen har tre mål: att skapa ett starkt integrerat AI-ekosystem, att skapa nätverksmöjligheter med skräddarsydda aktiviteter och att sprida kunskap.

- Silicon Valley är oöverträffat som världens ledande innovationshubb inom artificiell intelligens. Vår analys är att kontakt med det ekosystemet är precis vad svenska AI-aktörer behöver just nu när det kommer till internationellt samarbete. Det kommer att öppna dörrar till globala möjligheter och stärka Sveriges position som en ledande AI-nation, säger Sarah Schulman, ansvarig för internationella strategiska partnerskap och initiativ inom ny teknologi på Vinnova.

Swenode AI kommer att jobba utifrån tre koncept.

  • AI Connect - riktar sig mot startups med AI som kärnverksamhet som vill få kontakt med investerare, potentiella kunder, rådgivare och andra aktörer i Silicon Valley. Man fyller i sina önskemål och vad man kan erbjuda på hemsidan och blir därefter inbjuden till en pitch. Om man går vidare kopplas man upp mot skräddarsydda möten.
  • AI Community – nyhetsbrev och digtala och fysiska event. Riktar sig till alla som vill hänga med på vad som händer inom AI-världen i Silicon Valley.
  • Skräddarsydda aktiviteter – riktar sig till AI-experter inom industrin och akademin som har specifika önskemål och idéer om samarbeten. Det kan handla om att sätta upp möten, studiebesök, få hjälp med att skapa program för medverkan vid konferenser etcetera.

Svenska industriaktörer intressanta i Silicon Valley

För amerikanska aktörer är Sverige intressant ur flera aspekter, enligt Minna Sandberg.

- I Silicon Valley finns de stora techbolagen, startups, Berkeley och Stanford, men inte så många industriaktörer som de kan verifiera sin teknik med. Sverige har några av världens starkaste industrivarumärken. Vi är också kända för att vara ett innovationsfrämjande land, speciellt inom climate tech. De stora teknikjättarna som Google ser förstås också intresse i att i ett tidigt skede få kontakt med de startups som har potential att växa på en global marknad.

Swenode AI lanserades på Automation Summit i Stockholm 11 oktober där bland andra representanter från industrin och AI-entreprenörer samlades. En av huvudtalarna på eventet var Ericssons globala AI-chef Elena Fersman, som själv är baserad i Silicon Valley.

- Silicon Valley driver många av världens tekniska innovationer och är därför en strategisk plats för Ericsson. Sverige och Silicon Valley har flera viktiga samarbeten inom tillämpad AI idag och jag hoppas att Swenode AI kommer att skapa möjligheter till ytterligare samarbeten mellan svenska bolag och Silicon Valley.

Samarbetspartners till Swenode AI är Nordic Innovation house, Automation Region och ihubs Sweden.

Besök Swenode AI:s webbplats

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 13 oktober 2023

Statistik för sidan