Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Innovativ upphandling av klimatsmart catering

Publicerad: 14 mars 2022

Vinnova har gjort en innovativ upphandling av hållbar catering med bland annat krav på klimatavtryck per måltid.

Vinnova arbetar med innovation för att ställa om matsystemet till att bli hållbart för både människa och miljö.

- Upphandling innebär en möjlighet att ställa om och påverka i ny riktning som inkluderar hela matkedjan, alltifrån transporter och förpackningar till jordbruk. Vi ville gå före och visa att det här går att göra genom att ställa rimliga men utmanande krav på catering. Vi hoppas att andra kan följa vårt exempel, säger Maria Edholm, som arbetar med upphandlingsstöd på Vinnova.

Upphandlingen vanns av Fågelängens Catering som på initiativ av Vinnova också valt att använda sig av WWF:s märkning One Planet Plate för alla måltider som Vinnova upphandlat. One Planet Plate är en guide och märkning för den som vill äta och servera måltider inom planetens gränser, genom att ta hänsyn till både klimat och biologisk mångfald.

Under ett normalår serverar Vinnova omkring 4000 luncher vid möten med externa besökare och upphandlar catering för cirka en halv miljon kronor. Kraven i upphandlingen handlade bland annat om påverkan i form av högsta antal koldioxidekvivalenter per lunch och att plast inte får ingå i cateringleveranser till Vinnova. Smakprovning och hållbarhetsredovisning användes som utslagsgivande kriterier för att utse leverantör.

- Målet var läcker mat med minimalt klimatavtryck från en leverantör som integrerat hållbarhet i hela företaget. Det blir en stor del växtbaserade råvaror anpassade efter odlingssäsong, fokus på hållbart lantbruk och minskat matsvinn, säger Maria Edholm.

Senast uppdaterad 14 mars 2022

Statistik för sidan