Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Mobilitetslösningar ska nå marknaden snabbare

Publicerad: 15 december 2021

Nu stärker Vinnova möjligheterna till snabbare införande och spridning av hållbara lösningar. Det görs i en pilotsatsning med fokus på systeminnovation. I ett första steg finansieras fem projekt inom hållbar mobilitet, och siktet är redan inställt på att utöka satsningen.

Innovation med ett systemperspektiv är nödvändigt för att hantera många av de komplexa utmaningar vi står inför. Utan sådant perspektiv riskerar lösningar att inte implementeras, nå sin maximala potential eller bidra fullt ut till hållbar omställning.

- Vi vet av erfarenhet att lösningar inte alltid utforskas utifrån alla aspekter av systeminnovation. Exempelvis finns själva tekniken ofta redan, men man lägger kanske inte tillräcklig vikt vid sådant som affärsmodeller och regelverk. Det medför ökad risk att missa användningsområden, hinder eller lämpliga åtgärder på vägen mot implementering. Vi är övertygade att konkret fokus på alla perspektiv av innovation resulterar i fler livskraftiga lösningar som kan nå marknaden snabbare och ökar hastigheten i den omställning vi måste göra, säger Filip Kjellgren, handläggare på Vinnova.

För första gången erbjuder nu Vinnova befintliga och nyligen avslutade projekt att analysera sina lösningar utifrån samtliga fem dimensioner av systeminnovation. Det kan till exempel handla om hindrande lagstiftning, avsaknad av affärsmodeller eller behov av förändrade användarbeteenden för att lösningen ska kunna införas eller spridas. Erbjudandet har inledningsvis riktats till projekt verksamma inom hållbar mobilitet, varav slutligen fem projekt har beviljats sammanlagt 3,5 miljoner kronor.

För att systeminnovation ska vara möjligt behöver dessa fem dimensioner adresseras:

  1. Teknik, produkter och processer
  2. Affärsmodeller och upphandling
  3. Infrastruktur
  4. Policy och regelverk
  5. Beteende, kultur och värderingar

- Gensvaret har varit väldigt positivt. Intresset hos de tillfrågade är stort och ansökningarna visar på spännande potential som kan ge effekt i närtid. Självklart ska vi invänta projektresultat och uppföljning, men vi ser tydliga indikationer på att stöd inom alla perspektiv av innovation är efterfrågat, säger Filip Kjellgren.

- I syfte att förbättra tillgängligheten till mobilitet på landsbygden har vi tidigare utforskat hur kollektivtrafik och samåkning kan integreras. Nu får vi möjlighet att utifrån dessa insikter samskapa tillsammans med fler för att både lösa juridiska hinder och för att se om det finns incitament som ökar sannolikheten att människor på landsbygden faktiskt kan använda denna integrerade kollektivtrafik, säger Åsa Hult på IVL Svenska Miljöinstitutet, som leder ett av projekten inom satsningen.

Ytterligare ett par projekt med tekniktunga resultat har beviljats stöd för att nå längre med hjälp av fler perspektiv på innovation. Bland de projekten märks ett som har skapat en struktur kring att använda mobilnätsdata för transportanalyser samt ett som implementerar en ny radarlösning för självkörande fordon.

Filip Kjellgren tillägger att en välkommen bieffekt av satsningen också är att fler får kännedom och kunskap om betydelsen av systemperspektiv för att potentiella innovationer ska få så bra förutsättningar som möjligt att lösa komplexa utmaningar.

På Vinnova ser man en fortsättning av satsningen. Redan nu finns möjlighet för projekt att ansöka till nästa omgång, som stänger i mitten av februari. Även då är inriktningen hållbar mobilitet. Intentionen är sedan att arbeta vidare med hur systeminnovation kan integreras bredare i Vinnovas befintliga satsningar.

Frågor?

Vill ni veta mer om erbjudandet eller om systeminnovation? Eller kanske informera om relevanta projekt för den här satsningen? Kontakta oss gärna!

Filip Kjellgren

Handläggare

Senast uppdaterad 15 december 2021