Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ny satsning ska förbättra förutsättningarna för framtidens mat

Publicerad: 2 juni 2021

Mat har stor potential att bidra till en hållbar framtid. Men vi måste öka innovationstakten för att ta tillvara möjligheterna. Vinnova gör nu en satsning på lösningar som förbättrar förutsättningarna för framtidens goda och hållbara växtbaserade vardagsmat.

Maten är en viktig nyckel till en hållbar framtid. Lantbrukare, livsmedelsföretagare och forskare är eniga om att matsystemet behöver transformeras för att bli mer hållbart – för vår ekonomi, hälsa och miljö.

– Maten har potential att bidra till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som den ger oss jobb och livskvalitet. Fixar vi maten, så fixar vi resten. För att lyckas med det krävs innovation och samarbete på alla nivåer i samhället, säger Joanna Franzén, områdesledare för området Hållbara matsystem på Vinnova.

Genom dialoger med över 300 personer från olika sektorer i matsystemet har Vinnova ringat in fyra områden med potential att förändra systemet: framtidens matproduktion, framtidens mat, framtidens handel och framtidens offentliga måltider.

Innovation för att möta efterfrågan på växtbaserad mat

Nu gör Vinnova en satsning på innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror. Erbjudandet är framtaget utifrån behov som uttryckts i olika delar av livsmedelssektorn.

I Sverige pågår ett skifte mot mer växtbaserad mat. Det syns på våra tallrikar: allt fler äter allt mer växtbaserat. Det syns när vi handlar: sortimentet växtbaserad vardagsmat blir allt större. Försäljningen av växtbaserat har ökat rekordartat och spås öka ytterligare.

- Både efterfrågan och utbudet av växtbaserad vardagsmat ökar, men få av produkterna är baserade på svensk råvara och förädlade i Sverige. Vi har goda möjligheter att bli självförsörjande på proteinrika grödor som ärtor och bönor, men idag saknas det kapacitet att i stor skala ta hand om baljväxter som ska användas i mat, säger Jesper Orhammar, som är ansvarig för Vinnovas nya satsning.

Svenska baljväxter skickas idag utomlands för att förädlas till proteinmjöl som kan användas i växtbaserade produkter. Det saknas även anläggningar för att processa och förpacka serveringsfärdiga baljväxter i Sverige.

Nya lösningar som främjar användandet av svenska råvaror kan bidra till att öka den svenska livsmedelssektorns konkurrenskraft och förmåga till hållbart resursutnyttjande, när allt fler efterfrågar växtbaserad vardagsmat.

Fram till den 7 september finns möjlighet att ansöka om upp till en halv miljon kronor för att undersöka och utveckla en idé i tidigt stadie, och upp till tre miljoner kronor för att vidareutveckla och testa en lösning.

Frågor?

Joanna Franzén

Områdesledare hållbara matsystem

+46 8 473 30 54

Jesper Orhammar

Utlysningsansvarig

+ 468 473 3153

Senast uppdaterad 8 februari 2022

Statistik för sidan