Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

50 miljoner till innovativa startups

Publicerad: 19 april 2021

Nu får 168 startup-bolag med innovativa affärsidéer dela på 50 miljoner från Vinnova. Bolagen får finansiering för att vidareutveckla skalbara lösningar som bidrar till hållbar tillväxt på en global marknad.

Förnyelsen av marknader, industrier och samhällen drivs och utvecklas genom konkurrerande innovativa idéer och initiativ från företag, innovatörer och entreprenörer. Vinnova vill skapa förutsättningar för företag att utveckla sina verksamheter när annan finansiering är svår att få.  
 
- Osäkerheten och riskerna som startups tar genom att våga testa nya teknologier, varor eller tjänster är en viktig drivkraft när det kommer till förnyelsen av marknader och samhällen. Det kan vi se när flera av de innovativa lösningarna som får finansiering svarar mot behov som uppkommit under pandemin, säger Emelie Falk, ansvarig för utlysningen på Vinnova.  

Några av de startup-bolag som fått finansiering:  

Hydroc Energy Storage AB 
En ny teknologi för att spara värme från sommar till vinter naturligt i berggrunden. Genom Hydroc kan den stora mängden överskottsvärme som energibolag och processindustrier normalt kyler bort sommartid tillvaratas. 
 
Lovisa of Sweden AB 
Tillsammans med verifierande kund ska man utveckla en bredare kollektion av innovativa möbler för utomhuskontor med särskilt fokus på utomhuskonferenser. 
 
Spacept AB 
Spacept utvecklar satellitbaserade inspektioner av kraftledningar och annan infrastruktur med artificiell intelligens vilket reduceras behovet av onödiga helikoptrar och resor för underhållspersonal. 
 
LyllOs Entertainment AB 
En streamingtjänst som med hjälp av maskininlärning anpassar filmer för hörsel- och synskadade, något som idag görs manuellt och långsamt. Det underlättar för individer med funktionsvariationsbehov att konsumera underhållning och filmer. 
 
Womni AB 
En heltäckande digital plattform för kvinnor på väg in eller i klimakteriet genom bland annat självskattningstest för att få en individanpassad behandlingsplan av sina symptom och kontakt med specialiserade vårdgivare oavsett vart man bor i Sverige. 
 
H Sustain AB 
Urbanéers är en digital stadsguide som genom digitalt förstärkt verklighet (Augmentet Reality) uppmuntrar människor att utforska lokala miljöer genom att gå eller cykla (socialt distanserings-vänligt). Effekten är minskade koldioxidutsläpp, stöd för lokala företag och förbättrat lokalsamhälle. 

Se alla projekt som fått finansiering 

Frågor?

Emelie Falk

Handläggare

+46 8 473 31 77

Senast uppdaterad 19 april 2021

Statistik för sidan