Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Små och medelstora företag satsar på digital omställning

Publicerad: 11 mars 2021

Nu får 50 innovationsprojekt i små och medelstora företag finansiering av Vinnova med sammanlagt 80 miljoner kronor. Flera av projekten handlar om digital omställning. Det rör sig bland annat om en ny tjänst som gör det enkelt att skapa och ta emot betalningar för digitala liveframträdanden, utveckling av en digital mässa i 3D och en mobil applikation som möjliggör för privatpersoner att se var och när ID-handlingar används.

Små och medelstora företag är viktiga för att få fram innovationer som driver på utvecklingen i näringsliv och samhälle, men dessa företag har ofta svårt att hitta finansiering i tidiga skeden av utvecklingsprojekt där riskerna är stora.

Vinnova ger finansiering till forsknings- och utvecklingsprojekt med stor kommersiell potential, som även kan bidra till hållbar utveckling.

- Andelen företag som söker för att göra någon typ av digital omställning har varit fler än i tidigare ansökningsomgångar. Det tror vi inte är en slump utan en effekt av corona, men där många insett att det finns behov som kräver nya lösningar även för framtiden, säger Yassman Fooladianpour, ansvarig för utlysningen på Vinnova.

Exempel på innovationsprojekt som får stöd:

  • Hilda Music Theatre Art Production AB, ska utveckla en tjänst som möjliggör för musikproduktionsföretag och artister att enkelt skapa digitala liveframträdanden, ta emot betalningar och fördela intäkter och rättigheter till medverkande.
  • Swedish Frames AB, ska utveckla en digital mässa i 3D som simulerar funktionen och upplevelsen hos en analog mässa genom att besökare kan promenera bland utställare med produkter och erbjudanden.
  • 365 ID AB, ska utveckla en mobil ID-applikation som möjliggör för privatpersoner att digitalt kontrollera och överblicka var och när deras ID-handlingar används, vilket kan motverka bedrägerier.
  • Rumblestrip AB, ska utveckla en ny tjänst som reducerar koldioxidutsläppen vid godstransporter på lastbil genom att optimera godsflöden, något som samtidigt ökar lönsamheten i branschen.
  • Bofood AB, ska ta fram vegetabiliska mejeriprodukter utifrån svenskodlade grödor, baserade på kombinationen av mjölk från åkerböna och en ny modifierad svensk rapsolja, som kan ersätta fetter som palmolja och kokosolja och protein från soja.
  • Meta Mind AB, ska utveckla ett koldioxidberäkningsverktyg för små och medelstora företag, som även kan framhäva områden där företaget kan förbättra sig. 

    Se alla projekt

Frågor?

Yassman Fooladianpour

Handläggare

Senast uppdaterad 11 mars 2021

Statistik för sidan