Masstestning av antikroppar mot covid-19

Publicerad: 9 juni 2020

Tillförlitliga coronatester ses som avgörande för att kunna öppna upp samhället igen. Nu ger Vinnova stöd till ett KTH-lett projekt som ska möjliggöra storskalig testning av antikroppar mot covid-19, med hjälp av ett hemprovtagningskit.

KTH samarbetar med KI, Previa och tre mindre bolag för att snabbt kunna skala upp en teknik som tagits fram på SciLifeLab i Stockholm. Företaget Capitainer har utvecklat testkittet, som gör att provet enkelt kan göras hemma och skickas med post för analys. En droppe torkat blod räcker för att mäta antikroppar mot åtta olika sorters virusprotein, till skillnad från de tester som finns på marknaden nu som endast mäter antikroppar mot en sorts virusprotein.

Projektet ska utveckla metoder och processer för att kunna hantera stora mängder prover. Testerna kan hjälpa företag och organisationer som drabbats hårt av krisen att på ett säkert sätt snabbt få igång verksamheten igen. Previa jobbar med företagshälsovård och deltar för att kunna erbjuda testet till företag som vill låta sin personal testa sig. 

Förhoppningen är att börja göra testerna kommersiellt i november och efter att projektet avslutas i mars nästa år ska upp till 4 500 tester per dag analyseras. Vinnova finansierar projektet med 2 miljoner kronor. 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på våra nyhetsbrev för att få nyheter om Vinnovas satsningar, information om kommande evenemang och tips om hur din organisation kan bli mer innovativ.

 

Genom att registrera dig godkänner du hur Vinnova hanterar dina personuppgifter.

Frågor?

Pontus Von Bahr

Handläggare

08- 473 30 91

Satsningar från Vinnova i krisens spår

<p>Vinnova g&ouml;r nu ett antal snabba satsningar p&aring; innovationer i sp&aring;ren av coronakrisen. Syftet &auml;r att lyfta fram initiativ som kan st&ouml;tta samh&auml;llet i en utmanande tid.</p>

Senast uppdaterad 9 juni 2020

Statistik för sidan