Internationella innovationsexperter ger råd till Sverige

Vinnova har utsett ett internationellt expertråd med tre erkända innovationsexperter som ska bidra med värdefulla perspektiv och kunskaper till Sverige. Rådets arbete startade med ett seminarium där bland andra nationalekonomen Mariana Mazzucato medverkade tillsammans med ledande forskare och representanter från regeringen.

Deltagarna är internationellt ledande experter på hur man utvecklar innovationssystem som kan bidra till omställning och konkurrenskraft. 

- Detta är en fantastisk möjlighet att få experternas ögon på oss, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova. Genom en nära dialog ökar vi vår förmåga till insatser som stärker Sverige som innovationsland.

Det internationella expertrådet för innovation består av Mariana Mazzucato, Director Innovation and Public Purpose på University College London​, Banny Banerjee​, Director Change Labs vid Stanford University​ och Bertil Andersson​, tidigare rektor för internationellt välrenommerade Nanyang Technological University i Singapore.

Det internationella expertrådet kommer att träffas ett par gånger om året och deras uppdrag är att bidra till att stärka och utveckla Sveriges innovationsförmåga. Det handlar bland annat om att lyfta fram kunskap om internationella trender som Sverige behöver förhålla sig till, stärka Vinnovas internationella uppkoppling och utmana med nya perspektiv.

I samband med expertrådets första möte 27 januari 2020 bjöd Vinnova och Rådet för hållbara städer in till en workshop där ledande forskare, representanter för regeringen och andra aktörer diskuterade hur Sverige kan mobilisera för ett hållbart samhälle. Mötet webbsändes och är tillgängligt för alla att följa från en länk längre ner på denna sida.

Om expertrådets medlemmar

Här hittar du lite mer fakta om medlemmarna i internationella expertrådet för innovation; Banny Banerjee, Mariana Mazzucato och Bertil Andersson.

Banny Banerjee, Founding Director Change Labs, Stanford University.

Banerjee har rört sig inom områdena innovation och design under 30 års tid. Han är mest känd för sitt banbrytande arbete inom området design thinking och på senare tid även för metoder på systemnivå för att uppnå systemtransformation, ett sätt att angripa komplexa och multidimensionella utmaningar. Sedan ett par år är Banerjee medlem av ett råd inom World Economic Forum som heter Global Future’s Council on Systems and Platforms, och han anlitas världen över som rådgivare till regeringar och myndigheter.

Mariana Mazzucato, Founding Director Innovation and Public Purpose, University College London med fokus på den offentliga politikens roll för ekonomisk tillväxt och riktning.

Mazzucato är en efterfrågad och inflytelserik debattör och författare. Hon ifrågasätter starkt vår nuvarande syn på produktivitet, rikedom och vad som egentligen tillför värde för en hållbar utveckling. Mariana Mazzucato föreläser världen över kring vikten av en snar systemomställning och lyfter fram ett missionsinriktat arbetssätt för att möta dagens samhällsutmaningar.

Bertil Andersson, före detta rektor för Nanyang Technological University (NTU), Singapore.

Under Bertil Anderssons tid som rektor etablerade sig NTU som ett universitet i världsklass som lockar professorer, forskare och internationella studenter på toppnivå. Han inledde 2014 ett framgångsrikt samarbete mellan NTU och KTH som resulterade i en gemensam forskarutbildning inom urban systemvetenskap med inriktningen arkitektur och samhällsbyggnad.

Bertil Andersson är professor i biokemi och har haft flera ledande positioner inom svenska universitet. Han har varit ledamot och ordförande för Nobelkommittén för kemi (1989–1997), och är idag ledamot i Nobelstiftelsen och i Vetenskapsakademien.

Liknande erbjudanden

<p>L&auml;s innovationsstrategen &Aring;sa Minoz reflektioner fr&aring;n seminariet S&aring; mobiliserar vi f&ouml;r ett h&aring;llbart samh&auml;lle.</p>
<p>Innovation har aldrig varit viktigare. Och det &auml;r br&aring;ttom. Hela samh&auml;llet beh&ouml;ver mobilisera f&ouml;r h&aring;llbar utveckling i krisens sp&aring;r. Ta del av Vinnovas f&ouml;rslag till regeringens forsknings- och innovationspolitik.</p>
<p>F&ouml;lj Vinnovas seminarieserie kring hur vi &ouml;ppnar upp f&ouml;r innovation genom att se hur system och sammanhang p&aring;verkar innovationsf&ouml;rm&aring;gan.</p>

Frågor?

Luisa Monse

Handläggare

+46 8 473 31 75

Senast uppdaterad 26 augusti 2020

Statistik för sidan