Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tre smarta steg för att lyfta innovation i offentlig sektor

Arbetar du i offentlig sektor och vill starta eller förbättra ert innovationsarbete? Då ska du titta hit! Den internationella organisationen OECD driver Observatory of Public Sector Innovation (OPSI). OPSI har i ett brett internationellt samarbete tagit fram en handbok som vänder sig till alla som vill utveckla sitt innovationsarbete. Genom tre konkreta steg kan ni som organisation påbörja eller förbättra ert arbete.

Så går det till - innovation steg för steg

Här hittar du vägledning till innovation i offentlig verksamhet. Börja gärna med att se filmen och ladda sedan ner handboken som finns i PDF-version här nedan. Filmen är på engelska.

Handboken är bearbetad och fritt översatt till svenska av Vinnova. Vi tar gärna emot förbättringsförslag och återkoppling (längre ner på denna sida) på hur handboken och stödmaterialet fungerar.

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att se videoklipp från YouTube. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Se videon på separat webbplats i separat fönster

Vill du genomföra en workshop?

Materialet som är framtaget av OPSI är anpassat för digitala workshoppar. Men efter önskemål har vi även tagit fram en första version med svenskt stödmaterial för fysiska workshoppar. Handledningen nedan kan användas om du tänker in en viss anpassning. Kom gärna med förbättringsförslag kring materialet i formuläret som du hittar längre ner på sidan

Stödmaterial för att genomföra en digital workshop

Handbok i tre steg för innovation i offentlig verksamhet

Till hjälp i arbetet har du tillgång till en mall i verktyget Mural - skapa gratiskonto

Klicka på länken ovan för att använda den mall som vi skapat för att genomföra en workshop. Om du inte sedan tidigare har ett Mural-konto kommer du att behöva skapa ett sådant. Sedan klickar du på ”Create Mural from template” för att använda mallen gratis. (Observera att Vinnova inte har upphandlat verktyget Mural. Tjänsten används därför under eget ansvar när det till exempel handlar om hanteringen av personuppgifter.)

Workshopguide Handledning i hur en workshop baserad på handbokens metod kan genomföras.

Stödmaterial för att genomföra en fysisk workshop

Handbok i tre steg för innovation i offentlig verksamhet

Workshopguiden/handledning för hur en workshop baserad på handbokens metod kan genomföras.Arbetsmaterial att skriva ut till deltagarna före workshop

OECD-deklarationen om innovation i offentlig verksamhet

OPSI:s handbok om innovation bygger på OECD:s deklarationen om innovation i offentlig sektor. Handboken har tagits fram som ett konkret stöd till alla länder som skrivit på deklarationen. En svensk översättning hittar du en bit ner på sidan som du kommer till:

OECD:s deklaration för innovation i offentlig sektor

Frågor?

Jonas Gumbel

Handläggare

+46 8 473 32 62

Senast uppdaterad 28 april 2023

Statistik för sidan