Skogens värden stannar lokalt
Framtidsprototypen LångLivat Borlänge 2050 är en av 10 prototyper som finansierats inom Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja. Här berättar projektledarna om en framtid där skogens värden odlas lokalt och resurser stannar i en cirkulär ekonomi.
Foto: Gaia Arkitektur
Berätta kort om prototypen. Vilka frågor utforskar ni genom er framtidsprototyp?
- Nya krav, klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och växande insikter om skogens roll i omställningen – sätter ljuset på dagens skogsbruk och dess utmaningar. Det öppnar samtidigt för nya perspektiv och möjligheter.
LångLivat – Borlänge 2050 utforskar hur ett samhälle kan utvecklas om värdet från skogen får stanna mer lokalt. Vad händer när en kommun styr sin egen skogsvärdekedja – från naturnära brukande till lokal förädling, utbildning, hantverk och byggande? Hur kan nya affärsmodeller växa fram – när råvaran förädlas lokalt, kedjans delar kopplas samman och aktörer samverkar kring långsiktig samhällsnytta?
Framtidsprototypen består dels av en stadsfilm från framtiden som visualiserar Borlänge år 2050 – ett samhälle där skogen bygger något mycket större än enstaka byggnader – dels av en fysisk paviljong byggd av virke från Borlänges egna skogar. Paviljongen är samtidigt en prototyp för ett byggsystem som minimerar materialanvändning, möjliggör lokal produktion och kan anpassas över tid. Tillsammans visar de båda prototyperna hur en platsbaserad, cirkulär och resilient skogsvärdekedja kan ta form – där skogen och samhället hänger ihop och skapar mervärden.
Vilka är det ni vill nå ut till?
- Vi vänder oss främst till beslutsfattare i Borlängeregionen, men även till andra kommuner, stadsbyggare, skogsägare, byggaktörer och arkitekter. I förlängningen till medborgare, utbildningsmiljöer och forskningsvärlden. Projektet riktar sig till alla som har möjlighet att påverka hur våra samhällen formas – och till dem som söker nya, hoppfulla berättelser om framtiden. Borlänge är här både förebild och testplats.
Hur gestaltas prototypen? Och hur har era målgrupper kunnat interagera med prototypen?
- Filmen bygger på backcasting och iscensätter ett forskningsförankrat framtidsscenario baserat på initiativ som redan spirar idag. Den kombinerar dokumentära inslag med framtidsscener, där dagens “frön” har vuxit sig starka och blivit norm.
Paviljongen – byggd av naturnära avverkat virke från Borlänges egna skogar – fungerar som samlingsplats och dialogyta på torget, och är framöver tänkt att bli ett uteklassrum i en av kommunens skolskogar. Den visar hur hållbart skogsbruk, råvaruflöden, byggsystem och platsens sociala liv kan vävas samman.
Målgrupper har engagerats genom möten och förhandsvisningar, rådslag i paviljongen och samskapande under filminspelningen – med plats för dialog, reflektion och gemensamt lärande.
Vilka tankar och känslor har prototypen väckt hos målgruppen?
- Filmen har fungerat som ett kraftfullt verktyg för att konkretisera en annars abstrakt samhällsomställning. Genom att visualisera ett framtida Borlänge där skogens värden tas tillvara lokalt, har den skapat en gemensam bild att samlas kring – både inom kommunen och bland skogs- och byggaktörer. Samtidigt har filmen väckt känslor bortom det lokala. En deltagare skrev:
"Initiativ som denna film och organisationer som vågar stå upp för en hållbar skogsvärdekedja på riktigt, är otroligt viktiga i en tid när regeringens skogsutredning går i helt motsatt riktning."
Responsen visar att prototypen inte bara inspirerar, utan också upplevs som politiskt och strategiskt relevant – ett samtalsverktyg i ett polariserat skogslandskap.
Vad händer med prototypen framåt?
- Filmen kommer att användas som verktyg i Borlänge kommuns fortsatta utvecklingsarbete. Bland annat genom att inspirera det pågående arbetet med ny översiktsplan, träbyggnadsstrategi, hållbar upphandling samt utveckling av nya affärsmodeller kopplade till en lokal skogsvärdekedja. Paviljongen står redo att aktiveras vid offentliga samtal och evenemang, till exempel som scen, klassrum eller dialogyta.
Framåt planeras spridning genom flera kanaler, bland annat genom visning under Almedalsveckan 2025, Vinnovas utställning i slutet av hösten, Regional Konferens i Dalarna – En hållbar och lokal skogsvärdekedja (4 september), som arrangeras av Trästad i samverkan med Levande skog, levande samhälle, samt en höstvisning i samtalsserien Talbar på Tekniska museet.
Filmen används även i ett SMHI-finansierat projekt om klimatanpassning i skogsbruket, i samverkan mellan Gaia Arkitektur, Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen Skåne, Boverket, Naturvårdsverket, Malmö stad, Hållbar Utveckling Skåne, Trästad Sverige och Trolleholms gods.
Utöver detta sprids filmen till fler kommuner som vill utforska lokala värdekedjor, klimatanpassat byggande, nya affärsmodeller och en ny syn på skogen som samhällsbärande resurs.
Läs mer om projektet och alla aktörer som är involverade på projektsidan
Se filmen LångLivat
Tack så mycket Ulrika, Ania och alla andra som varit inblandade!
Läs mer om Vinnovas omställningsresan för en hållbar skogsvärdekedja
Senast uppdaterad 15 juli 2025
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar