Skogen – från passiv resurs till aktivt hot
Framtidsprototypen Polemocenen är en av 10 prototyper som finansierats inom Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja. Här berättar projektledarna om en framtid där skogen har utvecklat självförsvarsmekanismer.
Foto: Patrik Eriksson
Berätta kort om prototypen. Vilka frågor utforskar ni genom er framtidsprototyp?
- I Polemocenen – Människans krig med skogen utforskar vi vad det kan innebära om skogen inte längre är en passiv resurs utan en aktör som slår tillbaka.
Projektet tar sin utgångspunkt i dagens modell för skogsbruk – präglad av expansion, ökad avkastning och teknologisk innovation – och de motsättningar som uppstår mellan produktionsmål och ekologiska och sociala värden. Skogen betraktas ofta som en kontrollerbar resurs, men vi underskattar dess kraft att reagera på mänskliga ingrepp. Allt från invasiva arter till geologiska förändringar och systemkollaps kan ses som uttryck för detta motstånd.
Foto: Patrik Eriksson
Vilka är det ni vill nå ut till?
- Projektet riktar sig till aktörer inom hela skogsvärdekedjan: från industri och skogsägare, myndigheter och beslutsfattare till akademi, civilsamhälle och en bred allmänhet. Målet är att skapa reflektion, dialog och nya handlingsmöjligheter för framtidens skogsvärdekedja genom att utmana grundläggande föreställningar om skogen, och vem den egentligen är till för.
Hur gestaltas prototypen? Och hur har era målgrupper kunnat interagera med prototypen?
Prototypen är en fysisk utställning där besökaren träder in i rollen som ledamot i Expertkommittén för polemocena ärenden (ECPA). Året är 2052 och uppdraget är att stärka globalt beslutsfattande i en tid där relationen mellan människa och skog är radikalt förändrad. Besökaren får kliva in i ett observationsrum och ta del av föremål, röster och berättelser insamlade från ett förändrat Sverige. Genom att fylla i ett observationsprotokoll med reflektioner och rekommendationer blir besökaren en aktiv del av den fiktiva beslutsprocessen. Denna interaktion ger samtidigt oss värdefulla nya perspektiv.
Läs mer om utställningen på Röhsska muséet här: Människa, material och skog - Röhsska museet
Foto: Patrik Eriksson
Vilka tankar och känslor har prototypen väckt hos målgruppen?
- Många besökare uppger att de upplevde oro och vemod, men även känslor som nyfikenhet och handlingsvilja. Många lyfter behovet av att agera förebyggande och att ifrågasätta rådande systemlogiker. Här är några röster från observationsprotokollen:
"Vi måste stanna upp och se att skogen är en egen existens, inte att den finns där för oss att utnyttja."
”Globalt samarbete krävs - modiga politiker. De lyser med sin frånvaro.”
”[Det krävs] kraftsamling och samarbete - även med aktörer bortom de som arbetar med skogsfrågor, hälsa, välmående, trygghet, osv.”
”Vi har skövlat och tagit ut mer än vad vi har återfört. Ihop med klimatförändringar har skogen förändrats & försvunnit i allt snabbare takt, vilket har påverkat hela ekosystemet och fått konsekvenser långt utanför skogen.”
Vad har ni för planer för prototypen framåt?
- Vi planerar att tillgängliggöra Polemocenen digitalt via dokumentation, bilder och film. Vår förhoppning är att framtidsprototypen fortsätter inspirera till nya perspektiv – i både forskning, förvaltning och samhällsdebatt.
Läs mer på projektsidan här: Polemocenen – Människans krig med skogen
Tack så mycket László!
Läs mer om Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja
Senast uppdaterad 15 juli 2025
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar