Kalender
Hacka fram AI-lösningar för jämställdhet
Den 3-5 november 2023 lanserar Vinnova för tredje gången ett Hackathon för att stödja framtagandet av AI-lösningar som kan bidra till ökad jämställdhet. Detta år tillsammans med Women in AI – Global. För den som vill finns möjlighet att sitta tillsammans med andra hackare på SPACE i centrala Stockholm.
2019 initierade Vinnova programmet ”AI för ökad jämställdhet”. Syftet är att stödja utvecklingen av AI-lösningar som kan bidra till att lösa jämställdhetsutmaningar. Vi vet sedan fler år tillbaka att utvecklingen av AI-system och AI-lösningar har resulterat i betydande risker för diskriminering av olika grupper i samhället och reproduktion av de stora jämställdhetsutmaningar som finns historiskt i samhället. Problemet är globalt och i dagsläget lägger forskare, Techbolag och en mängd organisationer stora resurser på att belysa problematiken. Man tar fram kunskap, regelverk och policies för att motverka de negativa effekterna som utveckling och implementering av AI kan orsaka.
Dock är det idag få initiativ som byter mind set – och undersöker hur AI faktiskt kan vara ett verktyg i jämställdhetens tjänst. Initiativet ”AI för ökad jämställdhet” handlar om just det. I våra Hack vill vi stimulera och stödja aktörer att utforska hur AI kan vara med och lösa jämställdhetsutmaningar som är såväl nationella som globala. Genom dessa satsningar bidrar vi till en utveckling av nya AI-lösningar, nya AI-experter (exempelvis genusexperter) och AI-kunskap som behövs för en hållbar och resilient samhällsutveckling.
I 2023 års Hack har Vinnova identifierat tre utmaningsområden där det i dagsläget inte finns tillräckligt bra AI-lösningar:
- Jämställd makt och inflytande inom organisationer.
- Det obetalade arbetet som på många sätt är en bromskloss för ökad jämställdhet inom en rad andra samhällsområden.
- Genusbaserat våld.
Du är viktig, engagera dig!
De aktörer vi gärna ser deltar i våra hack är genus eller jämställdhetsexperter, AI-experter, Start-ups, bolag – och alla andra engagerade aktörer som vill bidra med AI-lösningar för en ökad jämställdhet.
Om du vill delta så kan du registrera dig via anmälningslänken längre ner på sidan. Sista dag för registrering är 22 oktober. Du kan antingen registrera dig själv eller med ett team. Om du är själv kommer du att tilldelas ett team och tillsammans med dem jobba på en utmaning. Det kommer att finnas mentorer som stöttar i processen och för dig som har möjlighet att vara i Stockholm, öppnar SPACE community på Sergels Torg 2 sina dörrar för de deltagare som vill träffas på plats och hacka den 3-5 november.
Som resultat av hacket hoppas vi få se innovativa lösningar inom de utmaningsområden som vi har identifierat. Gärna lösningar som på sikt kan kommersialiseras och generera nya bolag. Vi hoppas också att kvinnor som inte vanligtvis jobbar med AI blir mer intresserade och engagerade i den tekniska utveckling som vi alla berörs av och genom denna satsning finner intresse för och vill vara med och påverka utvecklingen i en positiv riktning.
De resultat vi sett från tidigare Hack är många idéer och protoyper – men även mer långtgående, färdiga lösningar som sedan testats och kommersialiserats. Nedan finns några exempel på spännande lösningar från tidigare Hack som tagits vidare:
- Algoritmer för jämställda företagsrådgivningsbeslut.
- AI-lösningar för redigering av barnböcker.
- Beslutsstöd för att motverka stereotyper och främja jämställt och inkluderande innehåll i exempelvis rekryteringsannonser och böcker.
- Beslutsstöd för bättre diagnosticering av kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.
- Beslutsstöd som främjar ett jämställt pensionssparande.
Vi hoppas du vill delta i utvecklingen av morgondagens AI-lösningar – för en mer jämställd värld.
Anmäl dig
Senast uppdaterad 17 januari 2024
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar