Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Gestaltande designmetoder - spekulativ design and beyond!

Publicerad: 17 maj 2022

Johanna Tysk

Handläggare

I utlysningen framtidsprototyper uppmuntrar vi de sökande att använda gestaltningar – i form av objekt, miljöer, smaker, ljud och upplevelser av olika slag – för att tillsammans med invånare, områdesexperter och beslutsfattare spekulera kring möjliga framtider. Den specifika metoden vi använt oss av är spekulativ design, en av många gestaltande metoder för att göra komplexa verkligheter greppbara, koppla samman hjärna och hjärta, och inte minst leka oss fram till de allra viktigaste strategiska besluten i detta nu!

Vad kan gestaltande metoder bortom spekulativ design innebära? Vilka värden kan en lerklump, en legobit eller en konstellation av kroppar/mänskliga representanter bidra med i respons till hållbarhetsmål av olika slag?

I senaste podden från Vinnova utforskar jag tillsammans med Pia McAleenan (SVID) och med inspel från Malin Grahn Marksell (Helsingborg Stad) ovanstående frågeställningar. Ni får höra om hur en lerklump bidragit till fördjupad förståelse kring komplexa samspel mellan elever, familjer och skolpersonal inom skolväsendet. Hur ett utforskande (med objekt och mänskliga representanter) av ett system av aktörer kopplat till trygghet lett till viktiga aha-upplevelser och strategisk förståelse för roller, relationer och samspel. Vi diskuterar det större varför: behovet av att synliggöra de djupare strömningarna inom de system vi verkar inom, sådant som sitter i kroppar, relationer och upplevelser. Behovet av att förstå varandras ingångar och verklighetsuppfattningar, skapa utrymmen för reflektion, testa oss fram, se till att vi jordar oss och börjar agera som levande aktörer i levande system.

I slutändan handlar gestaltande metoder om att aktivera hela vår intelligens (intuitiv och kognitiv) och precis som i projekten i framtidsprototyper rota oss i kontext, helhet och de komplexa verkligheter vi lever och verkar inom när vi söker vägar framåt!

Podden hittar ni på följande länk:

Poddavsnitt 28: Får man leka med lego på arbetstid?

Text: Johanna Tysk

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Skogens värden stannar lokalt

17 maj 2022

Ulrika Stenkula

Gaia Arkitektur, projektledare

Ania Öst

Gaia Arkitektur, biträdande projektledare

Framtidsprototypen LångLivat Borlänge 2050 - en framtid där skogens värden odlas lokalt och resurser stannar i en cirkulär ekonomi. 

Framtidsprototypen LångLivat Borlänge 2050 - en framtid där skogens värden odlas lokalt och resurser stannar i en cirkulär ekonomi. 

Skogen – från passiv resurs till aktivt hot

17 maj 2022

László Sall Vesselényi

RISE. Projektledare för Polemocenen

Framtidsprototypen Polemocenen är en framtid där skogen har utvecklat självförsvarsmekanismer.

Framtidsprototypen Polemocenen är en framtid där skogen har utvecklat självförsvarsmekanismer.

Skogsfolk, teknikanammare och motorsågspoeter – nya tiders skogsägare

17 maj 2022

Anna Karlsson

It’s already tomorrow, projektledare för Skogsfolket

Framtidsprototypen Skogsfolket - framtidsprovokationer och skogsdialoger.

Framtidsprototypen Skogsfolket - framtidsprovokationer och skogsdialoger.

Senast uppdaterad 17 januari 2024