Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Earth citizen

Publicerad: 29 augusti 2022

Emelie Ekblad

Gästbloggare

Nedan får du som läsare möta The Earth Citizens, en del av en av de prototyper som finansieras inom ramen för Vinnovas utlysning Framtidsprototyper. Ambitionen är att utforska framsynsmetoden spekulativ design, som handlar om att låta mottagaren uppleva olika möjliga framtider. Framsyn, att leda från framtiden, är en metodik som kan användas för att bidra till samhällsförändring.

Den kvävande värmen lättar tillfälligt, i takt med att vindarna ökar i styrka. Vågorna byggs högre. En salt, stickande dimma fyller luften. Den krypande känslan av oro trycks till ytan när tältet slits loss. Det piskande ljudet av rep manar till handling. Men trots att klimatförändringarna bokstavligen slår emot oss, drar marken under våra fötter, så lyser politisk vilja och kraftfull handling med sin frånvaro…

År 2022, beslöt politikerna att göra en massiv investering på 2% av BNP i NATO - men misslyckades med att lägga samma kritiska belopp på att förhindra klimatkollaps. Vi såg ett valår med politisk debatt som kritiserades för oklara visioner och brist på löften om verkligt effektiva ingripanden. Vi upplevde en polarisering som drevs av rädsla. Som svar, tog The Earth Citizens saken i egna händer.

När den politiska debatten tappade koll på både ideologisk förankring, vision och effektiva ingripanden; halkade vi snabbt nerför sluttningen av rädsla vilket underblåste polariteten. Det ledde till att jordmedborgare mobiliserades starkare. Antalet basläger växte stadigt i takt med att migrationen på grund av klimatkatastrofer och de relaterade konflikterna eskalerade. Samtal som växer fram i tälten när pionjärer för olika resor möttes, byggdes och konvergerade kring en central och avgörande insikt:
Tänk om beslut och makt över resurser inte centraliserades, kontrollerades och exploaterades av politiska beslut som ofta försöker ta och bibehålla makt? Tänk om kontrollen och regenererandet av resurser var transparant decentraliserat och distribuerat?Visionen om en alternativ verklighet växer sig starkare bland jordmedborgarna. Behovet av ett nytt styre är smärtsamt tydligt. I tillägg till deras fysiska samlingspunkt Tälten; en symbol för möten, lika gammal som den mänskliga civilisationen - börjar jordmedborgarna utnyttja den teknik som finns till hands; blockkedjor, AI och liknande för att omforma och lansera sitt styre; sin App. En decentralisera styrning av resurser och därmed makt. Med integrerade nödlarm för effektiv mobilisering i en turbulens av pågående klimathaveri. Ett distribuerat beslutsfattande där de som påverkas av besluten fattar dem.

people.png

Text: Emelie Ekblad

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Pressrelease – från framtiden

29 augusti 2022

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

Att arbeta med strategisk framsyn innebär ofta att man behöver förflytta sig mentalt – till en tänkbar framtid. Utifrån

Att arbeta med strategisk framsyn innebär ofta att man behöver förflytta sig mentalt – till en tänkbar framtid. Utifrån

Hacka fram AI-lösningar för jämställdhet

29 augusti 2022

Sophia Ivarsson

Vinnova arrangerar för tredje gången Hackathon för att stödja framtagandet av AI-lösningar som kan bidra till ökad jämställdhet.

Vinnova arrangerar för tredje gången Hackathon för att stödja framtagandet av AI-lösningar som kan bidra till ökad jämställdhet.

Vässa er framsynskompetens

29 augusti 2022

Jonas Gumbel

Arbetar du i en kommun, region eller på en statlig myndighet? Funderar ni på framtiden, hur allt kommer att bli?

Arbetar du i en kommun, region eller på en statlig myndighet? Funderar ni på framtiden, hur allt kommer att bli?

Senast uppdaterad 13 september 2022

Statistik för sidan