Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

AI i framsynsarbete: När framtiden får en röst

Publicerad: 27 februari 2025

Mia Öhrn

Kommunikations- och arbetsplatsstrateg på Tenant & Partner, Worklife Group

Varje gång vi håller våra AI-förstärkta rundabordssamtal slås jag av samma sak: Framtiden är inget som bara händer – vi skapar den. Och ändå är det som om vi ibland glömmer bort vår egen förmåga att påverka.

Jag ser det gång på gång. När ledare får syn på sina egna, ofta omedvetna, antaganden om framtiden uppstår en kort stund av osäkerhet – nästan en identitetskris. Men precis där, i skavet mellan det gamla och det nya, börjar något hända. Det är som om dörrar öppnas, perspektiv vidgas och möjliga framtider tar form.

IMG_3823.jpg
Bloggförfattaren Mia Öhrn, kommunikations- och arbetsplatsstrateg på Tenant & Partner – en de av Worklife Group

Plötsligt handlar det inte längre om vad som är möjligt, utan om vilken framtid vi faktiskt vill vara med och bygga.

Och när vi adderar AI till den här processen händer något nästan magiskt. Framtidsscenarier som ingen i rummet ens övervägt dyker upp inte efter dagar av analys, utan direkt vid bordet. AI förstärker det vi redan vet, men kanske inte ser, och skapar nya kopplingar i realtid. Plötsligt handlar det inte längre om vad som är möjligt, utan om vilken framtid vi faktiskt vill vara med och bygga.

Jag såg det senast hända vid ett rundabordssamtal med framsynsarbete för några veckor sedan. Vi hade samlat ett ledare från ett 10-tal företag på stora bolag och myndigheter i Sverige för att tala om framtidens arbetsplats. Det AI hjälpte oss kring bordet att se flyttade fram positionerna rejält för vad dessa ledares roller kan vara i framtiden. Vilket de kan börja navigera och ta beslut kring redan idag.

IMG_3828 1.JPG

Vad händer när framtiden får en röst?

Det är ingen slump att de mest spännande samtalen sker vid runda bord. När alla röster ges lika tyngd uppstår något unikt. AI gör det möjligt att lyfta fler perspektiv, väva ihop svaga signaler och skapa en gemensam vision – på riktigt.

Men tänk om vi kunde ta det ännu längre? Inspirerade av Future Generations Framework i Wales utforskar vi nu hur vi kan inkludera fler röster i våra beslut. Kan vi ge framtida generationer och naturen en självklar plats vid mötesbordet?

Jag undrar – vad skulle hända om vi lät framtiden tala i varje möte, redan idag? Vad får du för tankar?

Text: Mia Öhrn

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Skogens värden stannar lokalt

27 februari 2025

Ulrika Stenkula

Gaia Arkitektur, projektledare

Ania Öst

Gaia Arkitektur, biträdande projektledare

Framtidsprototypen LångLivat Borlänge 2050 - en framtid där skogens värden odlas lokalt och resurser stannar i en cirkulär ekonomi. 

Framtidsprototypen LångLivat Borlänge 2050 - en framtid där skogens värden odlas lokalt och resurser stannar i en cirkulär ekonomi. 

Skogen – från passiv resurs till aktivt hot

27 februari 2025

László Sall Vesselényi

RISE. Projektledare för Polemocenen

Framtidsprototypen Polemocenen är en framtid där skogen har utvecklat självförsvarsmekanismer.

Framtidsprototypen Polemocenen är en framtid där skogen har utvecklat självförsvarsmekanismer.

Skogsfolk, teknikanammare och motorsågspoeter – nya tiders skogsägare

27 februari 2025

Anna Karlsson

It’s already tomorrow, projektledare för Skogsfolket

Framtidsprototypen Skogsfolket - framtidsprovokationer och skogsdialoger.

Framtidsprototypen Skogsfolket - framtidsprovokationer och skogsdialoger.

Senast uppdaterad 28 februari 2025