Information
Inbjudan att stötta bolag inom satsningen Acceleration av civil-militära innovationer 2025
Är ni en innovationsmiljö med kompetenser som är relevanta för att stötta små och medelstora företag i att utveckla affärsstrategier och skalbara lösningar med potential för dual-use? Då finns nu möjlighet att anmäla intresse för att erbjuda företagsutvecklande insatser inom den senaste accelerationssatsningen i det Civil-militära innovationsprogrammet – en gemensam satsning från Vinnova och Försvarsmakten.
Om utlysningen Acceleration av civil-militära innovationer 2025
Utlysningen riktar sig till svenska små och medelstora företag (SMF) med civila tekniklösningar som kan vidareutvecklas mot försvarsrelaterade tillämpningar inom ett eller flera av Natos prioriterade teknikområden (EDTs). Utlysningen stänger den 9 september 2025.
Läs mer om utlysningen
- Satsningen är uppdelad i två steg:
Steg 1: Innovationsprojekt för utveckling och verifiering
Steg 2: Acceleratorprogram för att bygga en långsiktig dual-use-strategi
Företag som beviljas finansiering i Steg 1 kan söka ytterligare finansiering för att genomföra Steg 2, som innefattar deltagande i ett obligatoriskt acceleratorprogram med på fokus på att utveckla en strategisk affärsmodell för dual-use-marknader.
Steg 2 består av:
- gemensamma kunskapshöjande aktiviteter som arrangeras i samverkan med försvarsrelaterade aktörer.
- företagsutvecklande aktiviteter med fokus på dual-use, som tillhandahålls av den accelerator som bolagen själva väljer.
Om acceleratorprogrammet i Steg 2
Om ni som aktör uppfyller villkoren för att kunna erbjuda företagsutvecklande insatser inom programmet, kan företag som blivit beviljade finansiering i Steg 12 välja att söka sig till er via matchningsprocess och en kompletterande ansökningsprocess, se under ”Så fungerar matchningsprocessen”
Insatserna som ni erbjuder ska ge företagen konkret stöd i att utveckla sin strategiska förmåga att agera på både civila och försvarsrelaterade marknader.
Tjänsterna ni erbjuder ska vara relevanta för att stötta bolagens arbete med exempelvis:
- Strategisk utveckling och anpassning av affärsmodell för att företaget ska kunna agera inom både den civila och den militära sektorn samtidigt.
- Rådgivning för att validera och positionera affärsidéer ur ett dual-use perspektiv.
- Stöd i att ta fram och formulera en kapitalanskaffningsstrategi, inklusive rådgivning kring relevanta finansieringsformer.
- Kompetensutveckling av teamet och affärsorganisationen med fokus på dual-use.
- Utveckling av företagets förmåga att skala upp och industrialisera sitt kunderbjudande på ett kostnadseffektivt sätt, med särskild hänsyn till krav inom både civila och försvarsrelaterade leveranskedjor.
- Strategisk utveckling av hantering och skydd av immateriella tillgångar, med fokus på att säkra kritisk teknologi och samtidigt möjliggöra framtida affärsutveckling.
Vad innebär det för er som aktör?
- Ni blir en del av ett nationellt acceleratorprogram inom det Civil-militära innovationsprogrammet
- Ni erbjuds möjlighet att ta emot bolag som beviljas stöd i utlysningen Acceleration av civil-militära innovationer 2025, och bidra till deras affärsstrategiska utveckling mot försvarsrelaterade marknader.
- Ni får möjlighet att bygga/utveckla er egen kompetens inom dual-use genom att ta del av de gemensamma kunskapshöjande aktiviteter som genomförs i samverkan med försvarsrelaterade aktörer.
Så fungerar matchningsprocessen
För att säkerställa att varje företag får det stöd som bäst matchar dess teknik, affärsbehov och marknadsförutsättningar, genomförs en strukturerad matchningsprocess mellan företag och acceleratorer.
Denna process sker i följande steg:
1. Intresseanmälan från acceleratorer
För att kunna skicka in en intresseanmälan behöver ni vara en etablerad offentlig eller stiftelseägd innovationsmiljö såsom en inkubator, science parks, eller annan organisation med etablerad och betydande verksamhet som kan erbjuda företagsutvecklande insatser.
Intresseanmälan ska vara Vinnova tillhanda senast 9 september 2025 och innehålla:
- Bekräftelse om en mottagarkapacitet av minst tre bolag med start 1 december 2025.
- Vilka av Natos EDTs ni besitter kompetens inom. Minst tre måste anges.
- Motivering till varför man är lämplig att ingå i satsningen.
- Beskrivning av tidigare erfarenheter från företagsstödjande verksamhet inom dual-use samt hur organisationens framtida plan inom området ser ut, exempelvis relevanta styrelsebeslut, dual use policy mm.
- Beskrivning av hur ni förväntas bidra till företagets dual-use-strategi och utveckling.
2. Annonsering av valbara acceleratorer
Företagen får ta del av en lista över de acceleratorer som anmält intresse och som kan erbjuda företagsutvecklande insatser inom programmet.
Vid programmets startkonferens får varje accelerator möjlighet att presentera sig och pitcha sitt erbjudande för de företag som blivit beviljade finansiering i utlysningen. Företag får möjlighet att ställa frågor till deltagande acceleratorer inför att de ska skicka in sin kompletterande ansökan med önskemål om val av accelerator.
3. Kompletterande ansökan från företagen
Varje företag som beviljats finansiering i Steg 1 ska i Steg 2 inkomma med en kompletterande ansökan där de kan söka ett tilläggsbidrag om 150 000 kronor som ska användas för att täcka kostnader för den önskade acceleratorn. I ansökan ska företagen ange:
- Önskemål om val av accelerator (1-3) baserat på offentliggjord information.
- Motivering till sitt val av accelerator.
- Beskrivning av hur den föreslagna aktören förväntas bidra till företagets dual-use-strategi och utveckling.
4. Bedömning, fördelning och godkännande
Vinnova gör en formell prövning av den kompletterande ansökan för att säkerställa att den är i linje med utlysningens syfte.
5. Slutlig matchning och projektuppstart
När matchningen bekräftats av både företag och accelerator, initieras det företasutvecklande stödet. Målet är att insatserna ska kunna starta tidigt i projektperioden och vara integrerade i företagets pågående innovationsarbete inom ramen för utlysningen.
Informationsmöte
Vi bjuder in er till ett digitalt informationsmöte där vi presenterar upplägget och svarar på frågor. Därefter finns möjlighet att inkomma med en intresseanmälan om ni önskar vara valbara som accelerator i programmet.
Datum: 11 juni 2025
Tid: 09.00-10.00
Plats: Digital via Teams
Anmäl er till mötet.
Frågor?
Senast uppdaterad 22 maj 2025