Experterna som intervjuas i kartläggningen är eniga. Det finns en stor potential i att använda AI som verktyg för att bidra till ett mer jämlikt samhälle. Bland annat kan AI hjälpa oss att skapa mer träffsäkra rekryteringar. Vi kan strukturera stora mängder ostrukturerad data och analysera bild, video, text eller tal för att göra förutsägelser eller klassificeringar. Det går att tidigt upptäcka tecken på bröstcancer, förutsäga återfall av våld mot kvinnor, säkerställa att studenter får lika tillgång till utbildning, identifiera normer och stereotyper i populärkulturen eller vem som får komma till tals i olika forum. Det finns flera existerande exempel på AI-lösningar som syftar till att främja jämställdhet och uppnå Sveriges jämställdhetsmål.
Samarbete och samskapande lönar sig
Vi behöver bygga upp mer kunskap, incitament och kontaktområden mellan organisationer och individer med kompetens inom AI, jämställdhet och de som berörs av jämställdhetsutmaningar. Även om Sverige har ledande kompetens inom jämställdhet och fortsätter att rankas högt inom internationella innovationsindex så samarbetar sällan techsektorn med genusanalytiker i utvecklingen av nya lösningar, särskilt inte inom området AI, genus och jämställdhet.
För att möjliggöra utvecklingen av AI-lösningar som syftar till att öka jämställdheten måste dialogen mellan behovsägare, näringsliv, AI-experter och genusexperter stärkas. Kartläggningen landar i att det finns ett behov av en plattform där olika aktörer kan samlas i gemensamma kreativa processer för att mobilisera inom området där AI och genusanalys är i fokus.