Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens gruva - systemomställning i samspel mellan näringsliv och innovationspolicy

Vinnova, Mäster Samuelsgatan 56, Stockholm eller digitalt tis 24 jan 2023 kl. 07:45-09:30

Gruvnäringen står mitt i en genomgripande omställning genom digitalisering, automatisering och elektrifiering av verksamheten. Utvecklingen drivs av strävan efter CO2-effektivitet, ett starkt arbetsmiljöfokus och behov av ökad produktivitet. I centrum står naturligtvis gruvbranschen i sig, men gruvan har också blivit testbana för tekniska och infrastrukturella lösningar som kommer omvandla samhället även utanför själva gruvdriften. Välkommen till ett seminarium om systemomställning i samspel mellan näringsliv och innovationspolicy.

Se seminariet i efterhand: Framtidens gruva - systemomställning i samspel mellan näringsliv och innovationspolicy

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att se videoklipp från YouTube. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Se videon på separat webbplats i separat fönster

Seminarium i serien "Perspektiv på innovationspolicy"

Svensk gruvindustri - gruvbolag och utrustningstillverkare - är sedan länge ett globalt kraftcentrum i gruvnäringens omställning. Sverige har ett internationellt mycket framstående innovationssystem kring gruvnäringen, som idag också omfattar leverantörer av innovativa digitala lösningar liksom den framstående svenska telekombranschen. Svenska aktörer har fått ansvaret att leda mycket stora och banbrytande demonstrationsprojekt, finansierade under EU:s ramprogram för forskning och utveckling.

Utvecklingen bakom denna framskjutna position har varit ett växelspel mellan initiativ inom näringslivet och innovationspolitiska insatser. Ett starkt industriellt entreprenörskap har skapat de tekniska förutsättningarna. Vinnovas finansiering av bland annat FoI-agendor, breda samverkansprojekt och strategiska innovationsprogram har bidragit till att forma gemensamma målbilder, till bred mobilisering av aktörer inom innovationssystemet och till goda förutsättningar för finansiering på EU-nivå.

Detta är en historia om omställning och konkurrenskraft. Den bär på viktiga lärdomar för den bredare innovationspolitiken och för transformativ politik överhuvudtaget. Ta tillfället i akt att höra den från några som stått i utvecklingens centrum.

Seminariet baseras på en policy brief framtagen av Vinnova. Läs policy briefen "Med sikte på framtidens gruvdrift".


Medverkande

  • Jenny Greberg, Vice President Technology, LKAB
  • Mikael Ramström,Vice President R&D Digital Solutions, Epiroc
  • Daniel Johansson, Chefsanalytiker, Vinnova

Moderator är Ylva Strander, Enhetschef Innovationsledning Vinnova.

Program

  • 07:45–08:30: Frukostmingel
  • 08:30–09:30: Presentation och paneldiskussion

Presentationen och paneldiskussionen webbsänds och spelas in. Du som deltar digitalt har möjlighet att ställa frågor i chatten.

CO2

Ibland fotograferar eller filmar vi på våra aktiviteter. Om du inte vill vara med på bilder eller filmer, kan du meddela detta när du kommer till oss.

Läs mer om hur vi lagrar och behandlar dina personuppgifter.

Frågor?

Daniel Johansson

Chefsanalytiker

+46 8 473 30 82

Senast uppdaterad 10 februari 2023

Statistik för sidan