Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Framsynsonsdag

Digitalt ons 28 sep 2022 kl. 12:05-12:55

En onsdag i månaden bjuder Vinnova in till framsynsonsdag. Under 50 minuter får du ta del av ett antal korta spaningar – där deltagarna delar med sig av signaler de uppfattat, som de tror kan utvecklas till något nytt eller förändrande.

Om framsyn

En signal om en möjlig förändring – är sådant som redan händer idag, men som kan vara en ledtråd för framtiden – om vi bara lyssnar tillräckligt uppmärksamt.​ Nästa steg är att ställa sig frågor som: ”Vilken typ av förändring representerar denna signal? Vilken riktning tar det oss?” och ”Vilken trend eller större fenomen driver oss i den riktningen?​” Signal plus drivkraft lika med framsyn.

Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att vara med och forma framtiden – och inte bara låta den hända. Det handlar inte om att förutspå framtiden, det kan ingen göra! Det handlar om att utifrån de signaler vi ser och den kunskap vi har idag – arbeta med scenarier om framtiden. Med hjälp av dem kan vi fatta mer välunderbyggda beslut.

Varför jobbar Vinnova med framsyn

De globala utmaningarna är stora, samtidigt som samhällsutvecklingen går allt snabbare. För att kunna ta de modiga beslut som krävs - behövs verktyg som kan hjälpa oss förstå vad som väntar framöver. För att kunna hantera omställningar och nya utmaningar behöver Vinnova, precis som övriga aktörer i innovationssystemet, bli bättre på att förstå framtiden.

Vi vill utforska hur vi som myndighet kan arbeta med framsyn, och hur vi kan samarbeta med andra aktörer för att få så mycket utväxling som möjligt.

Lär mer om hur Vinnova arbetar med framsyn


Anmälan

Ingen föranmälan krävs. Framsynsonsdag äger rum via Microsoft Teams. 

Delta i framsynsonsdag den 28 september via Microsoft Teams

Exempel på tidigare spaningar

”Statistikern blir framtidens influencer i spåren av corona”​
”Hur Bladerunner förutspådde framtiden – och inte”​
”Kooperativa AI-plattformar”​
”E-sport i verkliga livet”​
”Vad fobier för små hål och iPhone-kameror betyder för design”​
”Hemestra är det nya svarta (spaning från september -19…)”​
”Konst som protestförmedlare på 2000-tal

Ibland fotograferar eller filmar vi på våra aktiviteter. Om du inte vill vara med på bilder eller filmer, kan du meddela detta när du kommer till oss.

Läs mer om hur vi lagrar och behandlar dina personuppgifter.

Frågor?

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

+46 8 473 32 32

Senast uppdaterad 19 september 2022

Statistik för sidan