Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våtstabila cellulosabaserade skumstavar för att säkerställa fiskvandring förbi vattenkraftverk och dammar

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Skolan f kemi bioteknologi & hälsa Inst f fiber- & polymerteknologi
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2023 - februari 2024
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation
Ansökningsomgång BioInnovation Hypotesprövning steg 1 - Nyskapande projekt med hög risk

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet var att utveckla och producera ett tillräckligt stort antal biobaserade skumstavar i fullstora dimensioner som kan utvärderas som vandringslösning för fisk förbi vattenkraftverk. För att möjliggöra detta behövde materialets komposition förbättras avsevärt, så att dessa stavar kunde tillverkas och skalas upp med bulkmaterial från skogsindustrin på ett mer energi- och tidseffektivt sätt. Slutligen har dessa stavar testats i en realistisk miljö i Vattenfalls testanläggning med goda resultat och möjliggjort ytterligare applikationsområden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Förbättringarna i materialets sammansättning och egenskaper tar detta projekt till nästa nivå, tack vare en framgångsrik uppskalning som resulterade i 36 fullskaliga prototyper. Det möjliggör för kunden att börja testa lösningen i operativa miljöer. När lösningen är verifierad kan vi rikta oss mot en större marknad med stark betalningsvilja. Kundvärdet inkluderar minskade installationskostnader, enklare underhåll, eliminering av energiförluster vid produktion och avgörande hållbarhetsaspekter genom användning av biobaserade lösningar i vattenmiljöer.

Upplägg och genomförande

Projektet var uppdelat i tre faser där första steget bestod av vidareutveckling av receptet och tillverkningen av dem cellulosabaserade skummerna. Syftet var att förbättra formuleringen och materialegenskaperna, för att möta de krav som ställs i form av uppskalning, mekaniska egenskaper och prestanda. Detta följdes av ett uppskalningssteg där ett tillräckligt antal fullstora cellulosabaserade skumstavar producerades. I sista steget testades prototyperna i en relevant miljö för att utvärdera dess förmåga att fungera i tillämpningen.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 april 2024

Diarienummer 2023-02665