Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Undersökning av standardiseringsprocesser för ansvarsfull användning av beräkningsmodeller i teknik

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Safety, Göteborg
Bidrag från Vinnova 845 000 kronor
Projektets löptid mars 2019 - september 2020
Status Avslutat
Utlysning Att stärka Sveriges roll inom internationell standardisering
Ansökningsomgång Standardisering för att nå ut på nya marknader

Syfte och mål

Informationen som samlats in genom litteraturstudien, undersökningen och workshopen analyserades för att rita en meningsfull karta av behov och möjligheter kopplad till standardisering av numeriska simuleringar i industrin. Tack vare nätverket av klienter och medarbetare som delades av partnerna hade projektet tillgång till ett urval av experter som på ett adekvat sätt representerade de många olika kompetenser och verksamhet inom svensk industri. Definitionen av strategier för att främja standardisering i praktik kunde inte tas upp här och det lämnas för framtida arbete.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten av projektet antyder att standardisering starkt underlättar processen att bygga förtroende för resultaten av numeriska simuleringar. Gynnsamma effekter av standardisering förväntas inom områden som analys och data hantering, "simulation governance" och certifiering genom simulering. Spridningen av projektresultat (t.ex. genom peer-reviewed artiklar och konferenspresentationer) bör öka medvetenheten om risker och möjligheter som är förknippade med standarder för tekniska beräkningar och motivera vidare arbete för deras ökade användning i industrin.

Upplägg och genomförande

Standardiseringens roll i kvalitetssäkring av tekniska beräkningar undersöktes genom en litteraturstudie, en undersökning bland beräkningsingenjörer i svensk industri och en presentation av de genomarbetade svar på ett öppen seminarium. Undersökningen utvecklades inom projektet och innehöll frågor om analystekniker (t.ex. FEA, CFD, systemmodellering), process- och datahantering och kvalitetssäkring av resultat. Potentiella svarare identifierades i nätverket tillgängligt till projektgruppen och bjöd in till en personlig intervju.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 oktober 2020

Diarienummer 2019-01076

Statistik för sidan