Transformerade matmiljöer för mer hållbara matval
Diarienummer | |
Koordinator | Nordregio |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | januari 2025 - juli 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Globala samarbeten särskilda insatser 2024 |
Ansökningsomgång | Planeringsbidrag inför internationell ansökan 2024 |
Syfte och mål
Målet med planeringsprojektet är att utveckla och lämna in en konkurrenskraftig ansökan till det europeiska partnerskapet FutureFoodS första utlysning; ´Transforming Food Systems - reshaping food system interactions, fostering food innovations and empowering sustainable food choices´. Syftet med huvudprojektet är att samskapa, utveckla och implementera flernivåstrategier för att transformera matmiljöer, främja hållbara livsmedelspolicyer och driva innovation som involverar aktörer i värdekedjan i olika europeiska kontexter.
Förväntade effekter och resultat
Vi förväntar att utveckla ett nyanserat, aktörsförankrat och innovativt projektdesign som bidrar till transformationen av matmiljöer som stödjer människor i att göra mera hållbara och hälsosamma matval.
Planerat upplägg och genomförande
I tätt samarbete vill vi adressera centrala krav i den internationella utlysningen som att bygga ett starkt internationellt konsortium, utveckla en "matsystemansats", fokusera på att engagera olika relevanta aktörer för att säkerställa ett nyanserat och mångsidigt perspektiv på matmiljöernas utmaningar och möjligheter, samt att utveckla en förändringsteori och en effektplan som ska ligga till grund för projektets strategiska inriktning och aktiviteternas utformning.