Transformerade matmiljöer för mer hållbara matval
Diarienummer | |
Koordinator | Nordregio |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | januari 2025 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Globala samarbeten särskilda insatser 2024 |
Ansökningsomgång | Planeringsbidrag inför internationell ansökan 2024 |
Viktiga resultat som projektet gav
Att utveckla och lämna in en konkurrenskraftig ansökan till det europeiska partnerskapet FutureFoodS första utlysning; ´Transforming Food Systems - reshaping food system interactions, fostering food innovations and empowering sustainable food choices´. Projektet fokuserar på hållbara livsmedelsmiljöer kring skolor. WWF Sverige är koordinator, Nordregio leder arbetspaket om policyacceleratorer och Organic Sweden leder kommunikation. Stödet möjliggjorde metodutveckling och etablering av ett europeisk konsortium. Ansökan har ett tydligt fokus på systemförändring, ungas medskapande och hållbar styrning av livsmedelssystemet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Förstudien lade grunden för ett internationellt samarbete som kan driva fram strukturella förändringar i skolors och kommuners matmiljöer. Genom att bygga vidare på erfarenheter från bland annat SchoolFood4Change och Nordregios forskning om politiska verktyg för hälsosamma och hållbara matmiljöer, förväntas projektet bidra till mer samordnade policyinsatser, skalning av fungerande lösningar och varaktiga förbättringar av barns och ungas matvanor.
Upplägg och genomförande
Projektet omfattade konsortiebildning, genomgång av bakgrunds- och forskningslitteratur, workshops för konceptutveckling och ansökningsskrivande. Följdprojektet fokuserar på att kartlägga livsmedelsmiljöer kring skolor för att identifiera hinder och möjligheter för hållbara och hälsosamma matval. Genom lokala interventionslabb och nationella acceleratorgrupper utvecklas lösningar med ungdomar, skolor, kommuner och beslutsfattare för att skala upp och koppla till policyutveckling.