Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tillämpning av förnybara hydrofoba formuleringar för tillverkning av träkompositskivor

Diarienummer
Koordinator Linnéuniversitetet - Linnéuniversitetet Fakulteten för teknik
Bidrag från Vinnova 499 054 kronor
Projektets löptid november 2022 - november 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska insatser Hållbar industri
Ansökningsomgång Rörlighet för innovation, lärande och kunskapsutbyte för en hållbar industri

Viktiga resultat som projektet gav

Detta mobilitetsprojekt byggde på tidigare samarbeten mellan Linnéuniversitetet och IKEA om ersättning av petroleumbaserade additiv och lim i träbaserade produkter, t.ex. fiberskivor. Det vetenskapliga målet med detta projekt var att utveckla kunskap om egenskaperna hos talloljebaserade hydrofoba formler och utvärdera det optimala appliceringsförhållandet för tillverkning av mer hållbara träkompositpaneler genom en konstant kunskapsöverföring mellan akademin (Linnéuniversitetet) och industrin (IKEA).

Långsiktiga effekter som förväntas

Den hydrofoba effekten av talloljebaserade formler utvärderades noggrant genom att analysera deras beteende vid olika påverkansfaktorer, inklusive olika emulgeringskemier, matriser och parametrar för appliceringsförhållanden. Resultaten visade att panelernas mekaniska egenskaper påverkades marginellt av de påverkande faktorerna, men att modifieringen av talloljebaserade hydrofoba formler resulterade i betydande förändringar av fiberskivepanelernas vattenbeständighet.

Upplägg och genomförande

Projektet följde en stegvis metod för att ge en förståelse för tillämpningen av den talloljebaserade hydrofoba formeln i fiberboardpaneler vid olika tillverkningsparametrar och pressförhållanden. Dessutom utformades ett ramverk för industriell integration i projektet för att utvärdera resultatet och definiera de nödvändiga stegen för vidare användning av resultaten. Sammantaget visade projektet på den stora potentialen för industriell implementering av resultaten genom att skapa relevant grundläggande kunskap, vilket resulterade i bildandet av TallBoard-projektet.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 december 2023

Diarienummer 2022-03115