Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tillämpa strukturbaserad läkemedelsdesign för att blockera UrdA

Diarienummer
Koordinator Implexion Pharma AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid februari 2020 - juli 2021
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – hösten 2019
Slutrapport 2019-05255_ImplexionPharma.pdf(pdf, 403 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att utforska ett nytt enzym för potentiell behandling av typ 2-diabetes, baserat på den senaste upptäckten att imidazolpropionat (ImP) som produceras av bakterier hos patienter med typ 2 diabetes bidrar till sjukdom. Därmed var hypotesen att blockering av ImP -produktion borde minska risken för sjukdomsutveckling. ImP produceras av enzymet UrdA. Således var det övergripande målet att producera och validera läkemedel som hämmar UrdA med hjälp av struktur-baserad läkemedelsdesign.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har varit mycket framgångsrikt och stärkt konsortiet mellan Lunds universitet och Implexion Pharma AB. Flera läkemedelskandidater som blockerar UrdA-aktivitet har identifierats. Struktur-funktion-förhållandet har validerats genom att utföra strukturbaserad läkemedelsdesign med hjälp av röntgendata från synkrotronanläggningen MAXIV. Tre olika UrdA-hämmare har studerats, vilket bekräftar ett mycket framgångsrikts projekt.

Upplägg och genomförande

Det bildade konsortiet har varit optimalt för att genomföra projektet då projektledaren Prof. Lindkvist är expert på strukturbiologi och Implexion Pharma AB med Prof Bäckhed expert på det humana mikrobiomet och dess koppling till typ 2 diabetes. Ett starkt samarbete har etablerats genom regelbundna möten med vetenskapliga och tekniska diskussioner. Genomförandet av projektet har varit optimalt och alla delar har resulterat i viktig information för att utveckla läkemedel mot typ 2 diabetes.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 oktober 2021

Diarienummer 2019-05255