Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SPIRHA - Svenskt Program för Innovation för Rationell och Hållbar Antibiotikatillgång

Diarienummer
Koordinator FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN - Folkhälsomyndigheten, Solna
Bidrag från Vinnova 1 363 473 kronor
Projektets löptid november 2018 - september 2019
Status Avslutat
Utlysning Visionsdriven hälsa
Ansökningsomgång Visionsdriven hälsa - planeringsprojekt

Syfte och mål

SPIRHA svenskt program för innovation för rationell och hållbar antibiotikatillgång genomfördes för att utforma en nationell vision och samverkansform som samlar aktörer från hela samhället och engagerar dem i det fortsatta arbetet för tillgång till verksamma antibiotika. Visionen ”Antibiotikasmart Sverige” har delmål på fyra nivåer; samhällsmedborgare, kommun, region och internationella samarbeten. Målen är tidssatta för att bidra till uppfyllandet av Agenda 2030 och det övergripande folkhälsopolitiska målet som antogs av Sveriges Riksdag 2018.

Resultat och förväntade effekter

Visionen, dess delmål och samverkansformen har fått stort bifall från olika aktörer och en ansökan om medel för att etablera denna visionsdriva miljö kommer att skickas in. Planerade aktiviteter är utformade med fokus på att ge aktörer tillgång till beteenden, produkter och arbetssätt som hjälper dem att bidra till en hållbar tillgång och rationell användning av antibiotika. Det kan göras genom att minska smittspridning och därmed minska behovet av antibiotika, genom att ta fram nya behandlingsalternativ, samt genom att förskriva och använda antibiotika optimalt.

Upplägg och genomförande

I arbetet med vision, delmål och samverkansform för antibiotikaresistens har det varit tydligt att resultatet dels behöver svara mot de strategiska (nationella och internationella) dokument som finns, dels bör utformas i samklang med pågående arbete på området. Efter en initial workshop utformade projektgruppen förslag till vision och delmål, som presenterades för aktörer inom ramen för dialogmöten. Dessa möten bidrog till att utveckla och förankra idéer för samverkansformen, vilken växte fram parallellt med planeringen av aktiviteter under delmålen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 november 2018

Diarienummer 2018-04196

Statistik för sidan