Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SME CAM2 - Porösa printade stål - industriella tillämpningar med PBF-EB för ökad prestanda och kostnadseffektivitet

Diarienummer
Koordinator VBN Components AB
Bidrag från Vinnova 100 000 kronor
Projektets löptid april 2025 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Kompetenscentrum

Syfte och mål

Projektet ingår i Kompetenscenter CAM2s insats för SME: Syftet är att förbättra prestanda och livslängd för lager och nötningståliga komponenter genom att integrera lokal porositet. Projektet fokuserar på att undersöka tillämpningar av poröst 3D-printade stål för lagerindustrin. Porösa lager erbjuder självsmörjning genom att lagra smörjmedel (som olja) i sina porer. Vid drift frigörs smörjmedlet genom värme eller tryck, vilket minskar friktionen och eliminerar behovet av extern smörjning.

Förväntade effekter och resultat

Projektet förväntas resultera i en rapport om design, 3D-utskrift, karaktärisering och optimering av porösa strukturer, samt metoder för oljeimpregnering. Det syftar till att identifiera lämpliga metoder för oljeimpregnering av porösa delar. Utveckling av en prototyp som demonstrerar en optimerad porös struktur kommer också att uppnås, vilket visar på potentialen för förbättrad prestanda och självsmörjning i applikationer som lager.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kommer att börja med att undersöka design- och 3D-utskriftsparametrar som påverkar kontrollerad porositet, följt av en studie av hur HIP och värmebehandling påverkar de 3D-printade delarna. Karaktärisering kommer att fokusera på att kvantifiera porositetens procentandel och porers sammankoppling. Metoder för oljeimpregnering kommer att testas för att utvärdera deras effektivitet i att förbättra de porösa strukturernas självsmörjande egenskaper.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 april 2025

Diarienummer 2025-00782