Small farm to market - local resilient food systems
Diarienummer | |
Koordinator | Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges lantbruksuniversitet Inst. för landskapsarkitektur, planering och förvaltning |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | januari 2025 - november 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Globala samarbeten särskilda insatser 2024 |
Ansökningsomgång | Planeringsbidrag inför internationell ansökan 2024 |
Syfte och mål
Projektet syftar till att utveckla en ansökan till EIT Food inom Horisont Europa. Fokus ligger på att bygga ett starkt konsortium med aktörer från Sverige och Spanien kring två träningscenter vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp och ETSIA i Sevilla. Huvudprojektet är tänkt att stärka aktörskonstellationen med lokala producenter, transportörer, förpackningslösningar och lager för att möjliggöra att lokala produkter når konsumenter.
Förväntade effekter och resultat
Huvudprojektet avser att etablera träningsscenter för ”resilient farming” i Sverige och Spanien. Dessa är dedikerade till att utveckla konceptet och för att utbilda och stödja jordbrukare i ”resilient farming”. Huvudprojektet kommer att mobilisera en första kritisk massa av lokala aktörer som tillsammans möjliggör att lokala produkter når konsument, dvs producenter, transportörer, förpackningslösningar, och lager. Allt orkestrerat av en digital AI-baserad affärsmodell.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet är ett samarbetsprojekt mellan SLU, Wind turbine capital AB och ETSIA. Projektet är baserat på 4 arbetspaket, WP1 Koordinering, WP2 Träningscenter Alnarp, WP3 Träningscenter Sevilla och WP4 Projektbeskrivning och ansökan. Ansökan fokuserar på att utforma träningscenter för att skapa en ny generation av resilient farming-experter. Vi har upparbetade kontakter på båda platserna som kommer aktiveras.