Restströmmar för ett cirkulärt och mer motståndskraftigt matsystem
| Diarienummer | |
| Koordinator | Re:Meat AB |
| Bidrag från Vinnova | 801 200 kronor |
| Projektets löptid | oktober 2024 - juni 2025 |
| Status | Avslutat |
| Utlysning | Impact Innovation Net Zero industry - Programspecifika insatser |
| Ansökningsomgång | Impact Innovation - Systemdemonstratorer för framtidens hållbara tillverkningsindustrier - steg 1 |
Viktiga resultat som projektet gav
Resultat bekräftar att industriella restströmmar, såsom bryggeridrav, är en lovande källa med potential att minska kostnader för mediabaserade livsmedel. Samtidigt belyser resultaten att ytterligare forskning och utveckling behövs för att anpassa och industrialisera användningen och bearbetningen av sådana restströmmar. Dravet och andra restströmmar kan bli värdefulla källor till näringsämnen som aminosyror och bidra till att säkra tillgång på mat och fungerande framtida livsmedelskedjor.
Långsiktiga effekter som förväntas
Ur ett långsiktigt perspektiv skulle bryggeridrav, liksom andra industriella restströmmar, kunna bidra med värdefulla näringsämnen som aminosyror. Detta kan leda till en ny livsmedelsrevolution, stärka framtida livsmedelskedjor och bidra till att radikalt minska klimatavtrycket. Det kan skapa en långsiktig inverkan på Sveriges livsmedels- och dryckesförsörjningskedja genom att stärka den regionala motståndskraften. Detta innebär att delvis minska beroendet av internationella leveranskedjor.
Upplägg och genomförande
Projektet var ett samarbete mellan Re:meat, New Carnegie Brewery och Chalmers, som sammanförde kompletterande expertis och starka incitament för att effektivt utnyttja projektresultaten. Re:meat specialiserar sig på tillväxtmedier och celllinjeutveckling för odlat kött och är väl positionerat för att integrera och skala projektets resultat för kommersiellt bruk. New Carnegie Brewery söker hållbara lösningar för sitt BSG-avfall. Chalmers fokuserade på att undersöka och analysera komponenterna.