Restströmmar för ett cirkulärt och mer motståndskraftigt matsystem
Diarienummer | |
Koordinator | Re:Meat AB |
Bidrag från Vinnova | 801 200 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - juni 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Impact Innovation Net Zero industry - Programspecifika insatser |
Ansökningsomgång | Impact Innovation - Systemdemonstratorer för framtidens hållbara tillverkningsindustrier - steg 1 |
Syfte och mål
Syftet är att genomföra en genomförbarhetsstudie av möjliga svenska restströmmar som alternativa näringsämnen (tillväxtmedier) till flera av de mest lovande framväxande nya livsmedelsteknologierna, såsom odlat kött och precisionsfermentering. Målet är att visa hur ett innovativt tillvägagångssätt för att hantera industriavfall kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringar och stärka matförsörjningsgraden genom att åter integrera dessa restströmmar som nyckelingredienser i livsmedelsproduktion.
Förväntade effekter och resultat
Att odla kött med en foderomvandlingsgrad på 50 % är möjligt, jämfört med 4 % av en ko. Dessa extrema effektivitetsförbättringar bidrar till en mer motståndskraftig och effektiv köttproteinkälla samtidigt som de avsevärt minskar CO2-fotavtrycket (92 %), vatten- och markanvändning. Systemet i fråga omfattar hela livscykeln för restströmmar, från deras framställning inom livsmedelsindustrin till deras omvandling till värdefulla insatsvaror för odlat kött och precisionsfermentering.
Planerat upplägg och genomförande
Processa bla. dravet från bryggeri genom att extrahera proteiner, aminosyror och mineraler för att skapa näring för odlat kött som representant för mediebaserade nya livsmedel. Tester kommer sedan att validera effektiviteten under industriella förhållanden. Demonstrera hur detta cirkulära tillvägagångssätt ökar motståndskraften i livsmedelskedjan. Framhäva dess potential för att mildra klimatförändringarna. Utveckla strategier för skalbar industriell användning av avfallsströmmar.