Re:meat Cultivator
Diarienummer | |
Koordinator | Re:Meat AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2023 - juli 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Impact Startups hösten 2023 |
Viktiga resultat som projektet gav
Re:meat har som mission att bidra till att radikalt minska växthusgasutsläppen genom att omdefiniera hur kött hamnar på våra tallrikar. Projektet innefattar att utveckla ett affärskoncept och stärka relevansen genom att tillsammans med utvalda samarbetspartners utveckla en prototyp av en kultivator (bioreaktor) med ny steriliseringsteknologi för att drastiskt minska kostnaderna och kunna anpassa för en framtida kostnadseffektiv köttproduktion. Resultatet visar på en fungerande steriliseringsmetod som kan möjliggöra en ny typ av kultivator till 3,5x lägre kostnad.
Långsiktiga effekter som förväntas
Re:meats vision är att göra det möjligt för alla människor att njuta av hållbart kött. Re:meat planerar att etablera Skandinaviens första produktion av odlat kött. Prisvärt kött utan slakt, som smakar bra med låga utsläpp. För att få genomslag måste produktionskostnaden för odlat kött sjunka radikalt. En uppgift som Re:meat antagit genom detta projekt främst genom att designa kultivatorer som kostar en bråkdel av konventionella alternativ. Effekten av att realisera den nya utrustningen och produktionsprocessen kan revolutionera industrin och trigga en marknadsintroduktion.
Upplägg och genomförande
Projektets upplägg har varit att parallellt både testa effektiviteten av en ny steriliseringsmetod vars resultat använts för att utveckla ett nytt bioreaktorkoncept som kan möta både de specifikationer som krävs för att odla kött men som också möter de kostnader och marginaler som kunder förväntas ha för att producera och sälja kött. Tillsammans med partners i värdekedjan har Re:meat faciliterat workshops med leverantörer och kunder, idégenererat och utmanat konventionella alternativ samt analyserat och validerat konceptet på både pris, teknisk och produktnivå.