Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Proteinrevolutionen

Diarienummer
Koordinator Alba Ecological Information Institute
Bidrag från Vinnova 3 471 652 kronor
Projektets löptid november 2023 - maj 2025
Status Avslutat
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnad av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med Etapp 1 var framförallt att lägga grunden för en fortsättning under Etapp 2. Vi har genomfört samtliga planerade aktiviteter under etapp 1, samt uppfyllt etappmålen. Tyvärr ledde inte vårt arbete till en förlängning in i Etapp 2. Vi är trots det stolta över vårt arbete som bland annat mynnade ut i vår rapport Svenska Proteiner i Världsklass. Den innehåller 12 Framtidssignaler och framtidsscenarion samt förslag på 10 konkreta insatser vi lämnar vidare för branschen att agera på.

Långsiktiga effekter som förväntas

Genom våra framtidssignaler, analyser och förslag har vi visat att en svensk proteinrevolution inte bara är fullt möjlig, utan också avgörande för framtidens livsmedelssystem – med ökad självförsörjning, stärkt resiliens, lägre klimatpåverkan och bättre folkhälsa som resultat. Vi tror och hoppas att vårt arbete under året har bidragit till att sätta frågan om ett hållbart svenskt proteinskifte högre på agendan och kommer att bidra till fortsatt förändringsarbete i branschen.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts enligt en iterativ och lärande process, där ToC, kartläggningar och analyser uppdaterats löpande som underlag för etableringen av plattformen. I kombination med strategisk framsyn och backcasting har gap, färdvägar och hävstänger identifierats. Dessa aktiviteter har varit relevanta utifrån projektets syfte. Ett ökat fokus på konsumtionsbeteende mot slutet ledde till att Beteendelabbet ökade sitt deltagande, samtidigt som Lunds universitet och Proteinish minskade sitt.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 juli 2025

Diarienummer 2023-03427