Power-to-Food, klimatsmart ersättning av palmolja och andra fetter
Diarienummer | |
Koordinator | Green-On AB |
Bidrag från Vinnova | 900 000 kronor |
Projektets löptid | maj 2023 - februari 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 2 våren 2023 |
Viktiga resultat som projektet gav
Green-On är ett B2B företag som tillverkar en ingrediens som kan användas för att ersätta tropiska eller animaliska fetter framförallt mjölkfett, palm- och kokosolja. Dessa har det gemensamt att de inte är hållbara utan leder till stora utsläpp av växthusgaser samtidigt som de är ansvariga för avskogning av regnskogsområden. Green-Ons patenterade process använder sig av elektricitet, vatten och koldioxid som råmaterial. I projektet har en del av processen utvärderas och prototyper har tillverkats tillsammans med utvalda kunder.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har utmynnat i ett lämpligt metod för uppskalning i pilotskala vilket blir Green-Ons nästa steg. Genom projektet har vi även gjort produkt-prototyper tillsammans med våra kunder. Detta har lett till ett bra utgångsläge när vår pilotanläggning byggs. Vi har kommit närmare våra kunder och den utvärdering de har gjort av våra produkter har varit ovärderliga. Detta gör att vårt marknadsarbete även har fått en rejäl skjuts framåt. Dessa kunder och Green-On har tillsammans uttryckt en önskan om ett långvarigt samarbete.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts av Green-On och konsultpartners. Anledningen till detta är att Green-On är ett litet nystartat företag som behöver använda sig av konsulter och kontraktslab för att kunna arbeta både tids- och kostnadseffektivt. Detta har fungerat väl och ett flertal av samarbetena kommer att bestå även då Green-On växer. Upplägget i övrigt att lett till bra resultat och rätt kompetens har hittats antingen hos Green-On eller hos partners.