Oslagbara Outnyttjade Okara
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Inst. livsmedeslteknik |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | augusti 2019 - mars 2020 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Cirkulär och biobaserad ekonomi |
Ansökningsomgång | Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi |
Viktiga resultat som projektet gav
Syfte: Undersöka om restprodukter (Okara) från soja- och havremjölks tillverkning kan utvecklas till hållbara livsmedelsprodukter eller ingredienser vilka skulle kunna tillföra funktionalitet och mervärde till nya och befintliga produkter. Mål: Med utgångspunkt från analysresultat skulle både produkt- och processhypoteser identifieras m.a.p. genomförbarhet och lönsamhet, samt identifiera och skapa initiala kontakter med parter som skulle vara aktuella för fortsatt arbete inom projektområdet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Okara har hög vattenhalt och gynnsam miljö för mikroorganismer. Analyser visade tjänliga värden under processen, men tillväxt vid lagring vilket tyder på förekomst av sporer i färsk okara. Torkningsbehovet för lagringsstabilitet var större för soja. Soja var kallsvällande, medan havre gav ökad viskositet vid temperaturökning. Havreokara innehöll mer protein och dubbelt så mycket protein kan lakas ut jämfört med soja. Produkttester med färsk okara i bageriprodukter gav bra resultat. Flera olika processer kan vara lämpliga och kostnadseffektiva beroende på slutprodukt.
Upplägg och genomförande
Projektteamets deltagare (från både akademin och industripartners, vilka är aktiva inom det växtbaserade livsmedelssegmentet) säkerställde att innehåll, upplägg och genomförande både höll en hög vetenskaplig nivå samt att resultaten var relevanta för industriparternas verksamheter. WPs genomfördes enligt planerna och var väl förankrade i projektets övergripande mål och projektteamets kunskaper och kompetenser togs tillvara och stärktes. BoFood har även anställt en fd LU student och öppnat ett kontor i Lund vilket stärker samarbetet.