Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 8 maj kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 9 maj kl 8:00.

Optimal bearbetning av kolfiberkompositer med innovativa PCD borrar samt automatiskt kvalitetssystem

Diarienummer
Koordinator Elitkomposit AB
Bidrag från Vinnova 2 844 399 kronor
Projektets löptid oktober 2021 - april 2024
Status Avslutat
Utlysning Samarbetsprojekt för små och medelstora företag Sverige-Tyskland
Ansökningsomgång Samarbetsprojekt för små och medelstora företag Sverige-Tyskland våren 2021

Viktiga resultat som projektet gav

Huvudmålet för svenska delen av projektet var att ta fram en automatisk kvalitetskontroll (hård- + mjukvara) för att undersöka kvaliteten hos borrade hål i kolfiberkomposit (CFRP). Detta mål är helt uppfyllt. En fysisk demonstrator för detta system finns tillgänglig och har testats praktiskt vid borrförsök vid Lunds universitet. Nästa steg blir att förfina denna lösning och anpassa den så att den kan användas i ett industriellt scenario. Principiella ekonomiska och ekologiska fördelar med användningen av detta system har redovisats, även om dessa har varit svåra att kvantifiera.

Långsiktiga effekter som förväntas

Ett experimentellt upplägg och kvalitetskontrollsystem för att undersöka hålkvaliteten på borrade CFRP-hål har utvecklats och testats med goda resultat. Dessutom har en ny PCD-borrgeometri utvecklats för borrar avsedda för borrning i CFRP. Genom att använda denna nya kunskap skulle ett operativt fönster för borrning av CFRP bättre kunna etableras, vilket resulterar i både bättre hålkvalitet och minskat verktygsslitage, och därmed bidra till en mer hållbar borrprocess.

Upplägg och genomförande

Vissa arbetspaket utfördes separat av svenska och tyska partners. Projektets karaktär innebar dock att flera arbetspaket genomfördes unisont genom samverkan inom projektet. Akademiska partners har haft ett 30 minuters möte varannan vecka och svenska partners har haft ett entimmes möte en gång i månaden. Projektet beviljades förlängning på grund av problem kopplade till covidrestriktioner samt att ansvarig forskare vid Lunds universitet var föräldraledig del av projekttiden.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 juli 2024

Diarienummer 2021-02139