Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Omvänd flotation av järnoxid med hjälp av magnetisk-, ultraljud-, nanobubbel-teknik

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Mineral och metallurgi
Bidrag från Vinnova 2 000 000 kronor
Projektets löptid februari 2021 - juli 2023
Status Avslutat
Utlysning Sweden Brazil Innovation Initiative
Ansökningsomgång Internationellt innovationssamarbete med aktörer i Brasilien i samverkan med EMBRAPII forskningsinstitut

Viktiga resultat som projektet gav

Brasilien är en av de största järnmalmsproducenterna i världen. Idag är Sverige den största källan till järnmalm i Europa, med cirka 92 % av Europas järn och 5 % av världens järnreserver. Skumflotation och magnetisk separation är de främsta fördelningsteknikerna för bearbetning av järnoxidmalmer. Dessa processer har dock flera utmaningar för bearbetning av ultrafina partiklar. Denna samarbetsundersökning övervägde olika flotationsförhållanden för att utforska och förbättra återvinningen av ultrafina partiklar via miljövänliga flotationsreagenser.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten indikerade att flotationsförhållanden kunde förbättra flotationsseparationseffektiviteten för ultrafin magnetit från gångfaser. Olika flotationssamlare kan förändra de metallurgiska reaktionerna. Resultaten visade att både diamin- och monoamineteraminer uppvisade betydande flotationsförmåga för ultrafina kvartspartiklar, med flotationshastigheter på 96 respektive 98 %. Ytanalyser indikerade en robust kemisk interaktion mellan samlare och kvartspartiklar och en svagare fysisk interaktion med magnetitpartiklar.

Upplägg och genomförande

Kvartsuppsamlingsförmågan hos uppsamlarna var av storleksordningen Lilaflot 811M och Lilaflot 822M > Lilaflot 919 > amidoamin (Armeen APA C). Från flotationskinetiken fann man följande baserat på första ordningens modell Lilaflot 811M > Lilaflot 822M > Lilaflot 919 > Armeen APA C. Bedömning av den metallurgiska prestandan med användning av separationseffektiviteten visar att etermonoamin har bättre selektivitet och därmed överlägsen separationseffektivitet. Den maximala återvinningen var 81,3 % (grad 57,6 %), 76,3 % (grad 59,0 %) för Lilaflot 811M respektive Lilaflot 919.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 juni 2023

Diarienummer 2020-04835