Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ökad resurseffektivitet genom innovativ ny råvaruhantering vid tillverkning av bränslepellets

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges Lantbruksuniversitet SLU Fakulteten f skogsvetenskap
Bidrag från Vinnova 3 650 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - december 2023
Status Pågående
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet för en cirkulär industri

Syfte och mål

Restprodukten sågspån är en utmärkt råvara för tillverkning av bränslepellets. Ett problem är varmgång och bränder vid lagring av producerade pellets. Vår projektidé är att resurseffektivisera den industriella hanteringen av sågspån så att lagringstider minskas, produkten får ett ökat värde samtidigt som problematiken med substansförluster, varmgång och bränder i pelletslager minskar.

Förväntade effekter och resultat

Vår projektidé förväntas ge ökad resurseffektivitet, bättre processtyrning, minskade problem med varmgång och giftiga gaser vid lagring av pellets, samtidigt som vi får en ökad kvalitet på produkten genom högre hållfasthet och mindre smulbildning. Den svenska resurseffektiva råvaruhanteringsmodellen förändrar världsmarknaden för sågspån samtidigt som pelletsproducenters råvarubas och lönsamhet ökar

Planerat upplägg och genomförande

1) Separering av spån från klentimmer och grovt timmer. Klentimmerspån innehåller en hög andel splintved och grovtimmerspån innehåller en hög andel kärnved, vilka har olika egenskaper gällande pelleterbarhet och i produktegenskaper. 2) Utvärdera torktekniker i kombination med de olika spånfraktionernas inverkan på pelletskvalitet och lagringsegenskaper. 3) Utveckla snabba spektroskopiska metoder för att bedöma råvarans kvalitet för pelletering och för processtyrning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2021

Diarienummer 2021-03727