Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ökad användning av återvunnet aluminium i gjuteriprocesser

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 2 700 000 kronor
Projektets löptid maj 2022 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Hållbar metallindustri - Materialförsörjning

Syfte och mål

Projektet kommer studera möjligheterna att öka toleransen mot oönskade halter av legeringselement i aluminium för att kunna gå från primäraluminium till mindre miljöbelastande återvunnet aluminium. Mindre strikta krav på legeringsinnehåll kommer att möjliggöra en bredare användning av återvunnet aluminium samt enklare och billigare cirkulär hantering av aluminiumkomponenter. Projektet ska öka kunskapen om legeringselements inverkan på sekundära legeringars mekaniska egenskaper och korrosionsbeständighet i syfte att nå tillräckligt bra egenskaper.

Förväntade effekter och resultat

Det förväntas resultatet är ökade toleransintervall för ingående legeringselement vid halter som är nåbara med kommersiellt tillgängligt återvunnet aluminium från konsumentskrot med ett minimum av låglegerat aluminium såsom profiler och smideslegeringar. Större toleransintervall, jämfört med vad som behövs när primäraluminium används som insatsmaterial, kommer att bidra till att göra det återvunna aluminiumet till ett långsiktigt alternativ till primäraluminium.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet inleds med litteraturstudier med fokusområdena mekaniska egenskaper och korrosionsegenskaper hos återvunnen aluminium. Resultaten från litteraturstudierna ligger sedan tillgrund för legeringssammansättningar i ett antal legeringar som kommer att gjutas i försöksgjuteri för att sedan provas och analyseras. I ett sista steg kommer de mest lovande legeringarna att pressgjutas respektive kokillgjutas hos kommersiella gjuterier.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 september 2024

Diarienummer 2022-00825