Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

NÄSTA GENERATIONS STRUKTURER, SYSTEM, INTEGRERADE SENSORER OCH ATM-TEKNIK - Tillägg 2018

Diarienummer
Koordinator SAAB Aktiebolag - Aeronautics
Bidrag från Vinnova 7 533 918 kronor
Projektets löptid november 2018 - december 2019
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

För DP2 har teknikhöjden för automatiserad tätning & Hexapoder ökat markant. Ett antal partners kommer att få möjligheten att delta och leverera inom Clean Sky 2 projektet och nya samarbete mellan Saab, SMEs och universitet har skapats. Syftet för DP3 är att demonstrera ett säkert sätt att använda RPAS i icke segregerat luftrum genom att kunna upptäcka även flygplan som inte självmant meddelar var dom är eller är utrustade med transponder samt att ha ett yttre skyddsnät utanför kollisionsundvikningen som syftar till att upprätthålla ett behörigt avstånd till andra flygplan (RWC).

Långsiktiga effekter som förväntas

Inom DP2 har teknikutvecklingen inom automation och digitalisering ökat. Ett exempel är teknikmognadsgraden för automatiserad tätning. För DP3 är det den icke-kooperativa förmågan med radarn och RWC-förmågan som båda har testats med gott resultat. RWC funktionen har testats i omfattande simuleringar och visat att den klarar att upprätthålla ett förväntat avstånd till andra flygplan. Radarn har provats både mot markmål och mot en flygande Skeldar. Inom DP4 har utfallet underlättat certifieringsarbetet för att tillhandahålla den högupplösta databasen på den globala marknaden.

Upplägg och genomförande

För DP2 har verifiering av resultaten gjorts i samband med demonstration av både automatiserad tätning och Hexapoden i Linköping. Det grundläggande DAA-systemet utvecklades och provades i DP3 i SWEDEMO-projektet. Upplägget blev väldigt effektivt utvecklingen av de tillkommande förmågorna integrerades med den senare delen av grundutvecklingen och utprovningen. Då huvudsaklig frågeställning inom DP4 var att utröna certifierbarhet av den unika högupplösta databasen för luftburet bruk genomfördes projektet i nära samarbete med europeiska luftfartsmyndigheten EASA.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 maj 2020

Diarienummer 2018-04470