Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Monitor ett taktilt hjälpmedel för att öka omgivningsperceptionen hos personer med dövhet eller dövblindhet

Diarienummer
Koordinator Region Örebro Län - Universitetssjukhuset Ahlséns forskningsinstitut
Bidrag från Vinnova 479 803 kronor
Projektets löptid november 2022 - december 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare elektroniksystem: Genomförbarhetsstudier 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Ett hjälpmedel för döva och dövblinda, Monitor, har tidigare tagits fram. Syftet är taktil kommunkation. Omgivningsljud från fordon, maskiner, larm etc, transformeras till vibrationssignaler, som med en vibrator fäst på användarens arm underlättar omgivningsperceptionen. Den befintliga prototypen, byggd med konventionell teknik, lider av en del ergonomiska problem. Syftet med projektet var att undersöka möjigheterna att använda byggsättet tryckt elektronik på textil. Dessvärre nådde inte projektet fram till en praktiskt användbar lösning med tryckt elektronik.

Långsiktiga effekter som förväntas

Förväntat resultat var att få fram en prototyp till stor del byggd med tryckt elektronik på textil. På detta sätt hoppades man förbättra överföringen av vibratorsignalerna till användarens hud, samtidigt som en ökad mekanisk flexibilitet skulle uppnås. Möjligheten att senare få ner tillverkningskostnaden var också en önskvärd effekt. Problemen visade sig fler än förväntat och bottnade i materialval, mekanisk stabilitet, tåliga lödningar och fukt, i kombination med svaga vibratorsignaler.

Upplägg och genomförande

Uppläget var delat på 4 steg: 1. Omvärldsstudie 2. Konvertering av befintlig prototyp (maskinvara och programvara) 3. Design av ny vibratormodul med tryckt elektronik 4. Test med försökspersoner. Steg 1, 2 och 4 förlöpte enligt plan, med undantag av att själva testen i steg 4 inte kunde genomföras. Däremot hade problemen och tidsåtgången i steg 3 underskattats. Man tvingades på ett sent stadium byta vibratorteknik från piezoelektrisk till elektromagnetisk, vilket medförde omdesign. Tryckt elektronik kan troligen användas på sikt, men mer utvecklingsarbete återstår.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 februari 2024

Diarienummer 2022-02532