Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

LaScarna - storskalig produktion av mRNA för terapeutisk användning

Diarienummer
Koordinator Region Stockholm - Karolinska Centrum för Cellterapi
Bidrag från Vinnova 5 000 000 kronor
Projektets löptid februari 2022 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Nya och förbättrade biologiska läkemedel
Ansökningsomgång Nya och förbättrade biologiska läkemedel i sjukvården

Syfte och mål

Covid-19-pandemin har tydligt visat på möjligheten att använda genöverföring i kampen mot mänskliga sjukdomar. Särskilt har mRNA-genöverföringstekniken visat att nya terapeutiska strategier snabbt kan utvecklas och översättas till klinisk användning. LaScaRNA-projektet syftar till att utveckla och etablera mRNA-produktion i Sverige.

Förväntade effekter och resultat

Etableringen av mRNA-tillverkningstekniken kommer att ge utvecklare i Sverige tillgång till material och infrastruktur för att bedriva preklinisk forskning, genomföra kliniska prövningar och tillverkning i kommersiell skala.

Planerat upplägg och genomförande

Projektets deltagare kommer etablera mRNA-produktion på tre nivåer, i) för forskningsändamål vid pre-GMP-anläggningen vid Karolinska Institutet, ii) produktion i pilotskala vid Vecura vid Karolinska Universitetssjukhuset och iii) storskalig tillverkning vid NorthX Biologics. Andra aktörer i projektet är Cytiva Sweden AB som utvecklar teknikplattformar för storskalig rening och Testa Center som fungerar som ett nav för utvärdering av reningsmetoder samt Svenska Vaccinfabriken som tillhandahåller IP för de gener som används för att utvärdera de producerade produkterna.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 oktober 2024

Diarienummer 2021-04499