Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Klimatsmart ersättning av palmolja

Diarienummer
Koordinator Green-On AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid maj 2021 - januari 2022
Status Avslutat
Utlysning Innovativa Startups
Ansökningsomgång Innovativa Startups steg 1 våren 2021

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att påbörja en kommersialisering av konceptet "power-to-food" som vår teknik bygger på. Tekniken kan användas för att tillverka klimatsmart olja eller fett för att ersätta ohållbart odlad palmolja och andra tropiska fetter - och även fett från mjölk. Vår tekniklösning möjliggör en hållbar tillverkning av olja och fett som avlastar flera planetära gränser då vi inte använder odlingsbar mark, inget gödsel och inga pesticider. Genom projektet har vi att utvecklat affärsmodellen, verifierat kundbehovet och påbörjat arbetet med uppskalning av processen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi har arbetat med både kundförståelse och processutveckling. Vi har haft diskussioner och har fortsatt dialog med potentiella kunder. Vi har därför kunnat mejsla ut vår kundbas och knyta intressanta kunder till oss för nästa steg i utvecklingen då vi kommer att samskapa produkter med kunder. Några konkreta resultat av projektet är följande: Investering och accelerator-deltagande i Big Ideas Venture. Letter of Intents/Interest från tre olika sektorer: vegansk ost, konfekt och bakverk/bröd, samt specialoljor. Tydlig väg framåt i den fortsatta processutvecklingen.

Upplägg och genomförande

Vi hade två tydliga behov och aktiviteter kopplade till projektet: kundbehov och processutveckling. Vi har arbetat intensivt med båda behoven. Vi har lagt mycket tid på diskussioner med kunder och potentiella partners för att förstå deras behov och vilka vi behöver samarbeta med. Denna lyhörda approach har varit lyckosam och gett oss en tydlig färdplan framåt. Nästa steg innefattar en uppskalning av processen och att få in vår produkt i konsumentprodukter, speciellt vegansk ost och konfekt/bröd för att ersätta både mjölkprodukter och palmolja i dessa produktgrupper.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 februari 2023

Diarienummer 2021-00051