Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Keramisk läkemedelsbärare för missbrukssäkrad läkemedelsleverans

Diarienummer
Koordinator Emplicure AB (publ)
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid juni 2023 - april 2025
Status Avslutat
Utlysning Kompetenscentrum

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har utvecklat och verifierat en ny formulering och granuleringsmetod för läkemedelsladdade keramiska granuler med förlängd kontrollerad frisättning och hög manipulationsresistens i syfte att förhindra missbruk och överdosering av receptbelagda opioider. Frisättningstester och biotillgänglighetsmodeller visar på förbättrad kontrollerad frisättning av två modellsubstanser jämfört med existerande kommersiella tabletter. Resultaten stödjer vidareutveckling mot klinisk tillämpning.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet förväntas på lång sikt bidra till säkrare läkemedelsbehandlingar genom minskad risk för opioidmissbruk, samt möjliggöra individanpassad dosering vid smärtlindring. Utvecklingen av biokeramiska bärarsystem kan leda till nya medicintekniska produkter, stärkt innovationskraft och spetskompetens. Projektet stödjer även akademisk kunskapsuppbyggnad genom forskarutbildning, vilket gynnar både universitet och industri över tid.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i flera faser där formulering och tillverkning följdes av testning och optimering av de mekaniska egenskaperna, geometrin samt läkemedelsfrisättning med modellsubstanser. Läkemedelsfrisättningen validerades ytterligare med in vitro-metoder för biotillgänglighet för att bättre spegla biotillgänglighet över slemhinnan för att uppnå den önskade produktprofilen med både kontrollerad frisättning och missbruksförsvårande egenskaper. Samarbetet inom projektet fungerade mycket väl.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 4 juli 2025

Diarienummer 2023-01177