Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Karakterisering av väte och töjnings interaktion i mikrostrukturen för duplex rostfria stål

Diarienummer
Koordinator KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN - Institutionen för kemi
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid oktober 2018 - oktober 2019
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för neutron- och fotonexperiment vid storskalig forskningsinfrastruktur 2018
Slutrapport 2018-03267_Sandvik_Materials_Technology.pdf(pdf, 312 kB) (In English)

Syfte och mål

Huvudmålet var att studera effekten av väte och töjningsinteraktioner i mikrostrukturen av duplexa rostfria stål genom att utnyttja synkrotronbaserade tekniker och anpassa en minidragprovare för in-situ experiment. Vid ett testförsök anpassades minidragprovaren för användning in operando i strålröret. Försöken verifierade att väte och töjningsinteraktionerna var möjliga att studera och därmed möjligör förbättrad förståelse av mekanismen för HISC, väteinducerad sprickbildning av duplex rostfria stål. Arbetet utfördes av AB Sandvik Materials Technology i samverkan med KTH.

Resultat och förväntade effekter

En experimentell metod med en in-situ cell for strålröret har undersökts. Uppkomna resultat pekar på att den utvecklade metoden är lovande för att undersöka mikrostrukturens inflytande på väteförsprödning av material. Resultaten visar att väteupptag leder till utvecklande av dragspänningar i mikrostrukturen. Under väteladdningen utvecklades mer töjning i austenitfasen än ferritfasen. Samarbetet har vidare möjliggjort tillgång till storskalig infrastruktur vilken kommer att användas för vidare arbete med den utvecklade metoden för industriell forskning.

Upplägg och genomförande

Effekten av väteupptag på mikrostrukturen av superduplext rostfritt stål med varierande grovlek av mikrostrukturen studerades med synkrotronbaserade tekniker. Detta utfördes in-situ och in-operando. Försök med högenergi röntgendiffraktion gjordes på det svenska strålröret P21.2 hos DESY i Hamburg. Provstavarna var både belastade samt katodiskt polariserade i natriumkloridlösning under försöken. Både lokalt väteupptag och lokala töjningar i ferrit och austenitfaserna analyserades.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 februari 2020

Diarienummer 2018-03267

Statistik för sidan