Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Investigation of the water and pore distribution in bread using neutron and X-ray microtomography

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Agrifood and Bioscience, Göteborg
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - februari 2020
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för neutron- och fotonexperiment vid storskalig forskningsinfrastruktur 2018
Slutrapport 2018-04430_Lantmännen.pdf(pdf, 169 kB) (In English)

Syfte och mål

Lantmännen har genom sitt deltagande vid neutrontomografimätningar utökat sin förståelse kring användningen av avancerade avbildningsmetoder i sin produkt- och processutveckling. Kombinationen av neutron- och röntgentomografi har visat sig vara ett kraftfullt sätt att mäta vattnets distribution och omlagring under hela livscykeln från jäst deg till full-bakat bröd. En viss ingående metodutveckling och validering, med övriga standardiserade tekniker kvarstår dock, för att utreda stärkelsen och proteinets inverkan på den uppmätta signalen vid avbildning med neutroner.

Resultat och förväntade effekter

I den utförda studien har neutrontomografi utförts på brödprodukter, där förloppet från jäst deg till slutligt full-bakat bröd har följts. En högre kontrast har detekterats i det yttre skiktet i jäst deg, vilken sedan avtagit i full-bakat bröd. Vår hypotes är att detta är relaterat till avdunstningen av vatten vid bakning, följt en högre deponering av stärkelse och proteiner i brödets skorpa. En bättre förståelse för den roll som vattnet har under hela brödbaknings-processen gör att både kvalitén och hållbarheten kan optimeras, vilket leder till minskat matsvinn.

Upplägg och genomförande

Detta projekt har utförts av Lantmännen, RISE, Lunds Tekniska Högskola och AgroSUP Dijon. Förstudier med neutrontomografi har utförts på strålröret IMAGINE på Leon Brillouin Laboratoire (LLB) i Saclay, Frankrike, följt av kombinerade neutron- och röntgentomografi-mätningar på strålröret D50 på Institut Laue-Langevin (ILL) i Grenoble, Frankrike. Projektet har fokuserat på att testa olika metodbetingelser för att optimera kontrasten av vattnet i bröd, genom att blanda degen med både vanligt och tungt vatten, samt med Gadolinium-kontrastmedel, i prover producerade av Lantmännen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 mars 2020

Diarienummer 2018-04430

Statistik för sidan