FRESH Food Systems
Diarienummer | |
Koordinator | Luleå tekniska universitet |
Bidrag från Vinnova | 299 837 kronor |
Projektets löptid | april 2023 - november 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom precisionshälsa |
Ansökningsomgång | Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom hälsa och mat 2023 |
Viktiga resultat som projektet gav
Det övergripande målet för förberedelseprojektet var att lämna in en konkurrenskraftig ansökan inom området urbana livsmedelssystem för finansiering via Driving Urban Transition (DUT), vilket uppnåddes. Ansökan lämnades in till EU DUT Circular Urban Economies Pathway CUE ämne 2: "Kunskap och optimering av resursflöden mellan stad och landsbygd". Det övergripande målet för huvudprojektet är att designa och skapa en cirkulär livsmedelsvärdekedja.
Långsiktiga effekter som förväntas
Pilotstudien som genomfördes under Food Industrial Symbios Workshop hjälpte till att identifiera behoven hos intressenter i urbana livsmedelssystem. Under workshopen analyserades och diskuterades de materiella och icke-materiella resurser som varje deltagande organisation besitter och behöver för livsmedelsindustriell symbios. Ett av huvudrönen pekade på att Norrbotten har intressenter som är intresserade av livsmedelsindustriell symbios, dock behöver de kunskap och kunnande för att tänka inom ramen för livsmedelsindustriell symbios och kunna genomföra den.
Upplägg och genomförande
Workshopen hölls på Luleå Tekniska Universitet. 15 aktörer inom livsmedelssystemet var representerade; Nära Mat, Polarbröd AB, Bottenvikens Bryggeri, Sweden Food Arena, LRF - Lantbrukarnas Riksförbund, Invest in Norrbotten, Luleå kommun, Haparanda Kommun, Älvsbyns Kommun, Boden Business Park , Gällivare Näringsliv AB, Arctic Food Arena, UNIKCAFE LTD, ProcessIT Innovations, LTU Business och Luleå Tekniska Universitet.