Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtiden är Aktiva Ungas Mobilitet (FAKTUM)

Diarienummer
Koordinator Region Gotland - Energicentrum Gotland
Bidrag från Vinnova 4 999 925 kronor
Projektets löptid augusti 2023 - februari 2026
Status Pågående
Utlysning Innovationer för hållbar mobilitet
Ansökningsomgång Innovationer för hållbar mobilitet - För en klimatneutral framtid - våren 2023

Syfte och mål

Syfte att minska klimatpåverkan och negativa hälsoeffekter för barn. Mål är att (1) kartlägga resebeteende och klimatpåverkan från barns resor till/från skola och fritidsaktiviteter, (2) utveckla och testa metoder för beteendeförändring mot en klimatneutral, hälsosam och jämställd mobilitet för barn kopplat till skola/fritid, (3) objektiv beräkning av ekonomisk påverkan och faktiskt koldioxidutsläpp av förändringar av barns förändrade resvanor, (4) utveckla en handlingsplan baserat på hållbara resval för barn med läropaket tillämpbart till andra kommuner och regioner.

Förväntade effekter och resultat

FAKTUM bygger på tidigare forskning i kombination med teknisk innovationslösning med modellen CERO som tidigare endast har tillämpats på vuxna. Projektet bidrar till ökad och unik kunskap om orsaker bakom det höga antalet bilresor till/från skola och fritidsaktiviteter. Tvärsektoriella åtgärder och lösningar utifrån modellen kommer att tillämpas för att skapa bestående resultat för en hållbar och aktiv mobilitet, med barnens perspektiv i fokus. En grund för minskad klimatpåverkan och negativa hälsoeffekter för barnen, som förhoppningsvis kan fortsätta livet ut.

Planerat upplägg och genomförande

FAKTUM drivs av Region Gotland (kommun och region) och KTH. Genom CERO-modellen som bygger bla på beteendemodellering för att identifiera optimala vägar mot klimatmålen samt SIM Cero-teknik kommer resevanemönster studeras utifrån olika geografiska områden och skolor på Gotland. Företagsledningen som vanligen används i CERO byts ut mot barnen, där de blir delaktiga i utvecklingen av såväl målscenario som konkret handlingsplan. Region Gotland möjliggör en testbädd utifrån barnens lösningar med stöd av CERO för att slutligen skapa bestående läropaket för ytterligare spridning

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 december 2024

Diarienummer 2023-01268