Ett interaktivt verktyg för hållbar och hälsosam produktutveckling
Diarienummer | |
Koordinator | O Kavli AB - O. Kavli AB |
Bidrag från Vinnova | 954 925 kronor |
Projektets löptid | september 2024 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Syfte och mål
Livsmedelsföretaget Kavli och startupen FoodFacts ska tillsammans utveckla och pilottesta ett digitalt verktyg för hälsosam produktutveckling inom de planetära gränserna. Detaljerade hållbarhets- och hälsodata ska integreras och analyseras redan i livsmedelsprodukters utvecklingsskede, och därigenom guida produktutvecklare i att ta fram hållbara och hälsosamma alternativ.
Förväntade effekter och resultat
Projektet väntas resultera i en första version av en kommersiell tjänst till livsmedelstillverkare som möjliggör att kunna modellera en produkts hälso- och hållbarhetsprofil redan i utvecklingsskedet. Verktyget ska möjliggöra en överblick av påverkan på klimat, vatten, biologisk mångfald och nutritionell hälsa, som resultat av val av ingredienser, förpackning, tillverkning och transport, genom att interaktivt länka dessa till forskningsbaserade databaser.
Planerat upplägg och genomförande
Verktyget utvecklas i samarbete mellan Kavli och FoodFacts, och testas i en bredare grupp av utvalda producenter, varav Coop är en i sin roll som varumärkesägare. Genomförandet är indelat i fem steg. Först verifieras att verktygets tänkta funktioner är rätt för målgruppen, sedan definieras och testas beräkningsmetoder och datakällor. Därefter utvecklas verktygen för produktutveckling och sortimentsanalys och till sist förbereds verktyget för kommersialisering.